Osmani kaže – Srbija kancer Evrope, Petković odgovara: ZSO glavna tema

Vesti 27. okt. 202111:00 > 11:5538 komentara
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Erkin Keçi

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo neće menjati Ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da je Srbija kancer Evrope. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je odgovorio da je krajnje vreme da Vjosa Osmani i drugi albanski političari što pre pokrenu procedure za formiranje ZSO.

Osmani je za kosovske medije istakla da „niko u regionu ne želi ZSO koja bi bila nova Republika Srpska“.

Povezane vesti

„U najboljem slučaju to može biti NVO organizacija“, rekla je ona.

Predsednica Kosova je ponovila ono što je navela u Savetu bezbednosti UN da je „Srbija kancer Evrope zbog destabilizujuće uloge u regionu“.

„Srbija nije zainteresovana za mir, niti za rešavanje pitanja nestalih, i ne namerava da postigne dogovor sa Kosovom“, rekla je Osmani.

Petković: Izjava pokazuje pravu prirodu vlasti u Prištini

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da nije kancerogena Srbija, kako je to izjavila predsednica Kosova Vjosa Osmani, već je kancerogena njena izjava koja pokazuje pravu prirodu vlasti u Prištini i njihov maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na Kosovu, ali i regiona.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da je jasna intencija Vjose Osamni da zapaljivom retorikom pokuša da izazove novu krizu na prostoru Kosova i antisrpskim izjavama i delovanjem nametne se kao važan politički faktor u Prištini.

„Srbi sa Kosova i Metohije, kao ni zvanični Beograd neće biti taoci njenih političkih ambicija, niti će dozvoliti nove akcije u srpskim sredinama“, istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) sa izvršnim ovlašćenjima nije samo obaveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom, već i obaveza koju je Priština preuzela pred sopstvenim institucijama.

„Zato je jasno da nepoštovanjem i briselskih dogovora i sopstvenih insitucija, Vjosa Osmani zapravo mržnju prema Srbiji stavlja ispred svakog drugog motiva, te da je ne zanima ni potraga za nestalima, ni normalizacija odnosa i izgradnja međusobnog poverenja kroz dijalog, već samo zapaljiva politička agenda“, nrekao je Petković.

Navodeći da će formiranje ZSO biti glavna tema na prvom sledećem sastanku u Briselu, kako je to potvrdila i Evropska unija, Petković je istakao da je zato krajnje vreme da Vjosa Osmani i drugi albanski političari što pre prihvate tu realnost i pokrenu procedure za formiranje ZSO.

„A to što bi Vjosa Osmani htela da svede život Srba na KiM na nivo nevladine organizacije, jasno govori o nameri Prištine da Srbe na Kosovu i Metohiju stavi u politički i ekonomski geto, u kome ne bi postojala ni sloboda kretanja, ni pravo na slobodno mišljenje, ali im tako nešto neće poći za rukom“, poručio je Petković.

Komentari

Vaš komentar