Osmani: Intenzivni napori da se dijalog sa Srbijom fokusira na konačni sporazum

Vesti 27. sep 202223:54 11 komentara
vjosa osmani
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je ocenila da postoje intenzivni napori da se dijalog sa Srbijom fokusira na konačni sporazum, a veruje da je to u najboljem interesu procesa. U intervju za RTV 21 iz Njujorka, Osmani je rekla da uprkos najnovijim najavama ne treba polagati velike nade u liberalizaciju viza, iako je Kosovo uradilo svoj posao.

Kosovska predsednica je rekla da je dobila potvrdu i od francuskog predsednika Emanuela Makrona za podršku, ali prema njenim rečima, moraju biti oprezni jer je odluka o liberalizaciji viza u rukama pojedinačnih država članica.

POVEZANE VESTI:

Podvukla je da Srbija nastavlja sa korumpiranim i nezakonitim procesom povlačenja priznanja Kosova od pojedinačnih država.

„Srbija nastavlja sa korumpiranim i nezakonitim procesom koji oni nazivaju procesom povlačenjem priznanja, to su radili i dok je bio na snazi Vašingtonski sporazum (koji je to zabranjivao)“, rekla je ona.

Prema njoj Kosovo je otvorilo mnoga vrata i otvorilo kontakte sa zemljama koje je nisu priznale.

Rekla je da je tokom sastanka sa predsednikom Bajdenom na prijemu koji je on organizovao u sedištu Ujedinjenih nacija američki predsednik ponovo izrazio svoju posvećenost i podršku Kosovu.

Ocenila je da sporazum Beograda i Moskve, prema njenim rečima, dokaz da Srbija nije za put ka EU i da služi samo Putinu.

Govoreći o štrajku u javnim službama, posebno u obrazovanju Osmani je rekla da se „šteta koja se nanosi deci izuzetna, nepopravljiva“.

Pozvala je na prekid štrajka jer, kako je rekla, učenici mnogo propatili.

Prema njenim rečima, štrajk je zakonsko pravo, „ali zakonsko pravo nije iznad ustavnog prava, pravo na obrazovanje je ustavno pravo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare