Osmani i Kurti pozdravili odluku SAD o Zvonku Veselinoviću

Vesti 09. dec 202100:08 4 komentara
N1

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti pozdravili su potez Ministarstva finansija SAD koje je Zvonka Veselinovića označilo kao najozloglašeniju korumpiranu ličnost na Kosovu.

„Pozdravljam sankcije SAD Veselinoviću i njegovoj međunarodnoj organizovanoj kriminalnoj grupi sa severa Kosova. Institucije pod zastavom Kosova su u potpunosti posvećene vladavini zakona i sarađivaće sa Sjedinjenim Državama kako bi osigurale da naš region ne postane sigurno utočište za takve kriminalne grupe“, napisala je Osmani na Tviteru.

Premijer Kurti je rekao da današnja odluka Sjedinjenih Američkih Država potvrđuje legitimnost akcija policije Kosova pre nekoliko nedelja u severnoj opštini Mitrovica protiv švercera ilegalne robe.

„Odgovorna za trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije, ova grupa je najbolji dokaz da je kriminal na severu Kosova svakodnevna realnost koja krši vladavinu prava i prava, slobode i dobra građana. Današnja odluka Sjedinjenih Američkih Država potvrđuje legitimnost akcija kosovske policije od pre nekoliko nedelja u severnoj opštini Mitrovica protiv švercera ilegalne robe“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Prema njemu organizovani kriminal predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i vlada Kosova ima za prioritet borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Podsetimo, američko ministarstvo finansija označilo je Zvonka Veselinovića kao najozloglašeniju korumpiranu ličnost na Kosovu, a pored njega još 15 osoba i 24 kompanije koje posluju i u Srbiji i na Kosovu.

Navodi se da Veslinović potplaćuje kosovske i srpske bezbednosne snage za krijumčarenje novca, narkotika i oružja. U dokumentu stoji da su Zvonko Veselinović i njegov brat imali dogovore sa političarima da im pomognu na izborima i obezbede da pobede njihovi kandidati. Zauzvrat ti političari su im dozvoljavali da kontrolišu poslove bez mešanja srpskih vlasti i odobravali im infrastrukturne ugovore.

Navodi se da se u organizovanoj kriminalnohj grupi nalazi i Milan Radoičić, potpredsednik srpske liste, koji je označen kao zamenik Veselinovića u toj grupi i glavni krijumčar oružja.

Ukupno 16 osoba se nalazi na spisku američkog ministarstva, kao i 24 kompanije u vlasništvu članova kriminalne grupe, među kojima su Inkop, Čivija Komerc, Betonjerka Aleksinac, Novi Pazar put…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da braća Veselinović nikada nisu finansirala stranku koju on vodi, kao i da će srpski državni organi reagovati ako od američke strane dobiju ozbiljne dokaze protiv Veselinovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare