Smena na čelu KFOR-a, italijanski general Ristuča preuzeo dužnost komandanta

Vesti 10. okt 202215:45 > 15:58
KFOR na severu Kosova, Kosovo, Kosovske snage, NATO, sever
Izvor: N1

U Prištini je obavljena primopredaja dužnosti komandanta KFOR-a, umesto mađarskog generala Ferenca Kađarija na to mesto došao je italijanski general Andlelo Mikele Ristuča.

Ceremoniji primopredaje prisustvovao je komandant združenih snaga NATO-a u Napulju američki admiral Stuart B. Minš i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

General Kađari se zahvalio svojim saradnicima i istakao kako rad kao komandanta Kfora nikada ne bi bio tako uspešan da nije bilo izvanredne i nesebične službe osoblja Kfora i potčinjenih jedinica. Ocenio je da su odnosi sa kosovskim institucijama veoma dobri.

Novi, 27. komandant KFOR-a, italijanski general-major Anđelo Mikele Ristuča, svoj prvi govor na ovoj funkciji započeo je sećanjem na sve poginule, ne samo pripadnike ove misije, već i svih članova porodica i žrtava sukoba na Balkanu.

„KFOR je priča o uspehu i ovaj uspeh je rezultat posvećenosti svih onih koji su politički i na terenu doprineli stabilnosti, bezbednosti i slobodi kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu i koji podržavaju razvoj konstruktivnog dijaloga izmedju strana. Oni su dragocena, vredna imovina o kojoj se ne može pregovarati. Ova posvećenost ne treba da se zaboravi dok se gradi bolja budućnost“, rekao je on.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da je 1999. godine, NATO intervenisao da zaustavi genocid koji je bio u toku nad narodom Kosova.

„Kosovo je uvek stajalo na pravoj strani istorije i mi to još jednom pokazujemo stajanjem uz narod Ukrajine, sada kada su mir, demokratija i poredak, zasnovani na međunarodnim pravilima, ponovo na udaru“, rekla je Osmani, navodeći da je u „državnom interesu Kosova da bude deo NATO-a“.

Komentari

Vaš komentar