Osmaci polagali test iz maternjeg jezika

Vesti 27. jun 202207:57 > 13:02 6 komentara

Đaci su danas polagali test iz maternjeg jezika, u utorak polažu iz matematike a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, jer je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga. Prvi dan završnog ispita protekao je u najboljem redu, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.Test je polagalo 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih učenika.

Dodaje da se ove godine testovi pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača.

„Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju“, navodi ministarstvo.

Povezana vest

Mala matura se ove godine polaže u nešto drugačijim okolnostima, zbog nedavnih mnogobrojnih dojava o bombama, zbog čega su pojačane mere bezbednosti.

Direktor beogradske osnovne škole „Kneginja Milica“ Darko Eger je pojasnio je za N1 da su iz bezbednosnih razloga, zbog serije lažnih dojava o bombama, škole grupisane za polaganje testova pa tako npr. i učenici ove škole danas polažu test iz maternjeg jezika u školi „Branko Radičević“. Isti raspored za polaganje testova po školama važiće za utorak i sredu.

„Policija je već juče preuzela objekte koje treba da štiti, tako da su i pre nego što smo došli objekti štićeni 24 časa. Kontradiverzioni pregledi su urađeni u toku jučerašnjeg dana i nakon toga je MUP preuzeo kontrolu objekata“, kaže Eger.

Kad je reč o pregledanju testova, Eger objašnjava da se svi testovi skeniraju i biće dostupni pregledačima.

„S tim da kad je zatvoreni tip testova softer pregleda automatski, a kad je otvoreni tip to moraju pregledači. Svako od njih ima svoju šifru, tako da može da pregleda testove i od kuće“, izjavio je Eger.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da će preliminarni rezultati završnog ispita biti dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula 2022. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula.

Lista želja će moći da se podnese, takođe putem gore navedenog portala, do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna.

Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula 2022. godine.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare