Oskrnavljen spomenik Stefanu Nemanji

Vesti 27. mar 202120:41 > 21:29132 komentara
Podeli:
Stefan Nemanja
Izvor: N1

Vršilac dužnosti sekretara za poslove Komunalne milicije Ivan Divac izjavio je da je danas oko 17 časova za sada nepoznati počinilac, najverovatnije migrant, oštetio spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu.

Povezane vesti

Divac je istakao da su počinioca uočili komunalni milicajci koji su bili u blizini i da su, zajedno sa pripadnicima policije i obezbeđenja, krenuli za njim.

„On je odbacilo deo krsta koji je otkinuo i uspeo je da pobegne, a polomljeni deo su pripadnici komunalne milicije predali službi obezbeđenja spomenika“, rekao je Divac, prenosi Beoinfo.

Dodao je da će komunalna milicija i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim obilaskom spomenika Stefanu Nemanji.

Direktorka Muzeja Beograda Jelena Medaković kazala je da je lice koje očevici opisuju kao migranta oštetilo reljef u donjoj zoni spomenika.

„Svako oštećenje zahteva složen konzervatorski zahvat. Izuzetno detaljan reljef loze Nemanjića bio je predmet vandalskog čina. Reljefi su značajan likovni element ovog spomenika i svojevrsna ilustracija najznačajnijih simbola našeg postojanja. Zabrinjava činjenica da je neko spreman na ovakav čin“, rekla je Medaković.

Komentari

Vaš komentar