Osim o poliklinikama, rasprava Lončara i studenata o članskoj i putnoj karti

Vesti 22. feb. 202119:39 > 19:5729 komentara
Podeli:

Nema ukidanja studentskih poliklinika, izjavila je premijerka Ana Brnabić. Prethodno je ministar zdravlja Zlatibor Lončar studente koji su mu doneli peticiju sačekao ispred zgrade i sa njima ušao u polemiku o sasvim drugom pitanju.

Predstavnici države su nakon dve nedelje rešili nejasnoće koje su se pojavile u vezi sa studentskim poliklinikama u Srbiji. Predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar zdravlja Zalatibor Lončar su potvrdili da se neće zatvarati i da se to nije ni razmatralo.

Ministar tvrdi i da je još pre nekoliko dana ministru prosvete Branku Ružiću rekao da klinike ostaju i da tu informaciju prenese studentima i zaposlenima u poliklinici. Međutim, studenti tvrde da ih o tome niko nije obavestio i pitaju – zbog čega se danima ćutalo, ako je sve bilo rešeno?

Studentska poliklinika u Beogradu ostaje na usluzi studenatiama. Isti scenario važi i za one koji studiraju u Novom Sadu i Nišu. Jer predsednica Vlade Ana Brnabić tvrdi da nadležni nisu razmatrali opciju zatvaranja.

„To je bio neki predlog u okviru masterplana Ministartsva zdravlja, danas se završava javna rasprava o tom planu i studentske poliklinike neće biti ukinute“, poručila je Brnabić.

Ubrzo je navode premijerke potvrdio ministar zdravlja Zlatibor Lonačar koji je na stepeništu svog ministartsva sačekao studente koji su došli da mu predaju peticiju sa skoro 35.000 potpisa. Ministar kaže i da se zapitao – zašto su mu se studenti uopšte obratili, kad je nejasnoće oko poliklinika, kako tvrdi, rešio još pre nekoliko dana.

„Prošle nedelje kad se pojavilo to pitanje, znači ja sam jednom ili dva puta razgovarao sa Ružićem, pošto je u njegovom resoru i rekao da kaže svim ljudima u Studentskoj poliklinici da to neće biti tema, da se ništa neće menjati, da ostaje sve kako je bilo, nisam hteo da ulazim u tuđe resore u prosvetu,da ispada da skupljam ja neke poene, ali očigledno je neko drugi hteo da skupi, pa je dezavuisao ljude da kucaju na otvorena vrata i rešena pitanja“, kazao je Lončar.

Student Pravnog fakulteta Nikola Aresnić istakao je da nije ni postajao način da studenti budu obavešteni o tome.

„Jer onda nisu bili obavešteni ni lekari na Studentskoj poliklinici koji su takođe poslednja četiri dana svakodnevno govorili o problemu za studentske poliklinike, tako da ovo više predstavlja problem unutar Vlade, nego što predstavlja nesporazum između studenata ili resornog ministarstva“, kazaoje Arsenić.

Ko tuče studente?

A poliklinike nisu bile jedini nesporazum. Arsenić i ministar ušli su u polemiku i oko sasvim drugih pitanja.

Arsenić: Studenti nisu onaj društveni sloj koji će da bude prebijan po ulicama Beograda, koji će da bude nazivan rušilačkom ruljom kada sedi ispred Narodne skupštine i iskazuje svoje mišljenje, 50.000 sudenata godišnje napusti ovu zemlju, studenti su proterani odavde, ovo više ne liči na zemlju, nego na biletarnicu, ovde se prodaju putne i članske karte, ko ne odabere člansku može da odabere putnu kartu i da se na vrati, veliki broj mojih kolega.

Lončar: Vi hoćete da se bavite politikom i držite neke političke govore, sve ono što ste rekli nikakakvih činjenica nema niti osnova, navedite primer ko je koga proterao, navedite primer ko je koga oterao, navedite primer ko je koga tukao, apsolutne neistine!

Arsenić: Milan Vujčić student koji je pretučen u Novom Sadu.

Lončar: Apsolutne neistine.

Arsenić: Igor Šljapić je student koji je pretučen i uhapšen. Vuk Korović student koji je uhapšen i proglašen za izdajnika.

Lončar: A šta je radio?

Arsenić: Držao slobodno transparent i mirno šetao, to je student koji je nagrađivan, student ETF-a.

Lončar: Ma da, sigurno ljudi nemaju šta da rade, pa idu jure studente. Znači, to u Srbiji se neće dešavati.

Studenti su ukazali i da traže da se položaj akademaca poboljša, jer su mnogi problemi, kako tvrde, još uvek nerešeni. Ministar Zlatibor Lonačar im je odgovorio da se za neka od tih pitanja obrate aktuelnom ministaru prosvete.

Komentari

Vaš komentar