Osam godina posle smrti mladića počelo suđenje, roditelji „izbačeni“ iz sudnice

Vesti 30. jun 202219:24 > 19:3237 komentara
Podeli:

Osam godina posle smrti 25-godišnjeg Filipa Breberine iz Kruševca na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, u Prvom osnovnom sudu u Beogradu počelo je suđenje osumnjičenim lekarima zbog nesavesnog lečenja. Oštećenima, odnosno, roditeljima, sudija Dušica Ristić nije dozvolila da prisustvuju ročištu, a iz sudnice su izbačeni uz pratnju obezbeđenja.

Zorica Breberina, takođe lekarka, osmogodišnje čekanje da postupak protiv njenih kolega iz Beograda krene, opisivala je kao borbu sa vetrenjačama. Pet godina predmet je, kaže, formiran, odnosno „držan“ u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, potom dve godine u Prvom osnovnom sudu. Ročište ni na vidiku.

„Imala sam intuiciju da će nešto da se dogodi. Ja sam to doživela kao neku kaznu, eto, od strane sudije kojoj se nije dopalo to što sam ja tražila da se što pre zakaže suđenje i kada smo se medijski oglasili“, priča Zorica Breberina, majka preminulog Filipa Breberine.

Otprilike baš tada, kada je N1 prenela deo onoga kroz šta porodica Breberina prolazi da bi naterala pravosuđe da krene da sudi o mogućim greškama koje su 25-godišnjeg Filipa odvele u smrt, stigao je poziv na prvo ročište – 10. juna.

„Ovo je moja stvar, ovo je suđenje za smrt moga deteta. Međutim, ona je onda rekla – napustite sudnicu“, priča ova majka.

Bez ikakvog obrazloženja, kaže. Ni mi do ovog trenutka nismo dobili odgovor Suda imaju li pravo prisustva oštećeni u ovom slučaju, majka, otac i sestra preminulog pacijenta, u sudnici na prvom ročištu.

„Ja sam znala, a i dalje znam, da to nije u redu, jer po članu 504 Zakona o krivičnom postupku, ja kao oštećena strana nema šanse da ne prisustvujem ročištu. Pritom je to sve u velikoj suprotnosti sa onim što i piše u zapisniku, a to je da je suđenje bilo javno“, navodi Zorica.

Zahteva i inostrano veštačenje. Obećala je, kaže, pokojnom sinu i budućim pacijentima da će ići do kraja.

„Moramo da shvatimo, čak i da je zatvorska kazna u pitanju, da je i to blaže u odnosu na to što je neko osam godina u grobu, a imao je pravo na život, imao je i na lečenje“, kaže.

Advokati su joj preneli poruku sudije – neće moći da prisustvuje ni narednom ročištu u septembru.

Komentari

Vaš komentar