Organizacije traže da se Prokop stavi na trasu metroa

Vesti 26. maj 202209:08 0 komentara
železnička stanica prokop beograd centar
N1

Prokop bez metroa bi definitivno obesmislio novu glavnu železničku stanicu, doveo u pitanje isplativost obnove železnice koja je u toku, a Beograđanima onemogućio lak i jednostavan pristup međugradskim i međunarodnim vozovima, ocenio je u saopštenju Centar za lokalnu samoupravu (CLS). Iz udruženja građana "Po meri metro" poručuju da se nadaju da će prva linija obuhvatiti novu glavnu železničku stanicu, kao i Klinički centar Srbije, koji su prvobitnim planom izostavljeni.

Iz CLS su poručili da aktuelni Plan generalne regulacije šinskih sistema predviđa da dve buduće linije metroa zaobilaze Prokop, predstavlja diskontinuitet sa svim ranijim planovima, ali, pre svega, previd kolosalnih razmera.

Pročitajte još:

„Ukoliko uzmemo u obzir trenutne železničke projekte sa zatvorenom finansijskom konstrukcijom, brzu prugu ka Nišu i Subotici, BG:VOZ za Batajnicu, Resnik i Ovču, obnovu pruge Beograd – Bar, uspešnu liniju regionalne železnice za Vršac, Prokop sa metrom može imati približno 20-30 hiljada putnika dnevno. To je dovoljno za isplativost podzemne metro stanice“, smatraju u CLS.

„Međutim, bez metroa, Prokop može imati svega oko 6.000 putnika dnevno i to nakon završetka trenutnih železničkih projekata“, zaključili su u CLS.

„Po meri metro“: Na trasi i KC Srbije

Udruženje građana „Po meri metro“ pozdravilo je u sredu stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o korekciji trase metroa i izrazilo nadu da će prva linija obuhvatiti novu glavnu železničku stanicu, kao i Klinički centar Srbije, koji su prvobitnim planom izostavljeni.

Među glavnim argumentima za izostavljanje Prokopa sa trase prve linije metroa tada su navođeni šipovi solitera koji se nalaze iznad Prokopa u ulici Stjepana Filipovića, ali su se ti argumenti pokazali kao neosnovani, kada je prilikom javnog uvida za novu izgradnju utvrđeno da zgrade u tom naselju uopšte ni nemaju šipove, navodi Udruženje.

„Smatramo da povezivanje glavne železničke stanice glavnog grada države mora biti apsolutni prioritet pri planiranju trase prve linije metroa, što bi svakako bilo u skladu sa ustaljenom praksom izgradnje metroa u čitavom svetu“, naglašeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!