Orbanova podrška: „Crna ovca“ koja šteti imidžu Srbije ili neki novi putokaz?

Vesti 03. jul. 202119:33 > 23:1516 komentara
Podeli:

Nakon zaoštravanja odnosa sa većinom članica zbog podrivanja vrednosti Unije i vladavine prava, Viktor Orban izneo je i svoj predlog reforme EU. I dok podrška stiže od desničara širom Evrope, jedna stavka posebno je iznenadila javnost - da Srbija bude odmah primljena u članstvo.

Sedam tačaka za jaču i bolju Evropu – vizija mađarskog premijera Viktora Orbana.

Povezane vesti:

Orban poručuje da se mora reći ne „Evropskom carstvu“, odnosno evropskoj superdržavi koja ima veća ovlašćenja u odnosu na nacionalne. Traži i zaustavljanje dublje integracije među državama članicama, ograničavanje uticaja i lobija nevladanih organizacija na donošenje odluka unutra EU, a predlaže da se Evropa umesto političkoj saradnji okrene samo ekonomskoj. Navodi i da je cilj da se kontinent odbrani od migranta i pandemije koronavirusa, a da je za efikasnu Uniju potrebno smanjiti uticaj Evropskog parlamenta, koji naziva slepom ulicom. Sedma tačka iznenadila je mnoge, a kaže, bez odlaganja primiti Srbiju u Evropsku uniju.

Dobro je čuti da se neko za to zalaže, ali ne treba se previše radovati kada podrška stiže iz Mađarske, tvrdi Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike.

„Sa takvim prijateljima, kao što kažu, možda nam neprijatelji nisu neophodni. Zaista, imajući u vidu da je Orban ‘crna ovca’ koja ne zavređuje poštovanje u široj zajednici EU, pravljenje savezništva sa takvim liderima šteti našem imidžu i šteti kredibilitetu Evropske unije“, smatra on.

Savezništvo je ono što Orbanu treba jer je u EU ostao skoro sam, objašnjava mađarski novinar Gabor Bodiš, ali dodaje da Srbiji Orbanova podrška malo toga dobrog može da donese.

„To može samo da šteti Srbiji. Verovarno vladajući krugovi u Srbiji ne misle to tako, jer imaju od međusobne povezanosti dosta ekonomske i političke koristi, ali ne daj bože da te Viktor Orban preporuči za člana EU“, kaže Bodiš.

Prema Orbanovom predlogu skeptične su i druge države članice. Hrvatski predsednik Zoran Milanović poručuje – Orban je simpatičan tip, ali preteruje.

„Što se tiče Srbije trebaju ispuniti uslove. Ja sam zadnji koji ću im, u okviru svojih ovlašćenja, podmetati nogu. Ali treba odlučiti jesu li u Evropskoj uniji ili su u Moskvi“, poručuje Milanović.

Sličnu dilemu ima i režim Viktora Orbana. Zbog svojih bliskih odnosa sa Moskvom i Pekingom na meti je kritika iz Brisela. Kritikuje Evropska unija Mađarsku i zbog ugrožavanja demokratije, vladavine prava, slobode medija. Ostaće upamćena i opaska nekadašnjeg predsednik Evropske komisije.

„Diktator dolazi. Diktatore“, rekao je Žan Klod Junker, rukujući se sa Orbanom i tapšući ga po ramenu prilikom jednog susreta u Briselu.

Dve godine nakon tog događaja EU je pokušala da kazni Mađarsku zbog kršenja vrednosti Unije. Međutim, saglasnosti nije bilo, a u odbranu Mađarske tada je stala Poljska. Podršku Jaroslava Kačinjskog Orban je dobio i ovog puta i to za svoj program u sedam tačaka.

„Ova deklaracija govori Evropljanima da postoji drugačiji put, drugačija opcija“, kazao je Kačinjski.

Potpis na deklaraciju stavili su i drugi evropski desničari – Italijan Mateo Salvini i Francuskinja Marin Le Pen. Orban je svoj program pokušao da objavi u novinama širom Evrope, ali su neki mediji odbili da ga štampaju.

„Objavljivanje teksta bi značilo da je list instrument za promovisanje svega što je protivno slobodi medija. Orban je premijer koji je pritisnuo novinare, demokratiju, vladavinu prava i druga ljudska prava“, rečeno je iz dnevnog lista Times of Malta.

Upravo zbog kršenja ljudskih prava, odnosno usvajanja anti-lgbt zakona sredinom juna, Mađarska je na meti oštrih kritika evropskih lidera. Dok EU poručuje da je zakon sramotan, Orban tvrdi – neće Brisel određivati kako će Mađari živeti.

Komentari

Vaš komentar