Orban: Odnosi Srbije i Mađarske dostigli „do sada neviđen nivo“

Vesti 08. sep. 202114:44 > 16:5427 komentara
Podeli:
Ana Brnabić, Viktor Orban
Izvor: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlade Srbije i Mađarske potpisale su danas ugovor o strateškom partnerstvu, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Mađarska "najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu". Premijer Mađarske Viktor Orban kaže da su odnosi Mađarske i Srbije dostigli "do sada neviđen nivo".

On je posle potpisivanja Sporazuma o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dve zemlje sa premijerkom Srbije Anom Brnabić rekao da je taj sporazum jedan od najvažnijih „na istorijskom horizontu“ od svih koje je potpisao.

Povezane vesti

Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Brnabić što su „omogućili da dođe do potpisivanja sporazuma i ovakve strateške saradnje koje može da posluži kao sigurna tačka za budućnost obe zemlje“.

Na zajedničkoj sednici dve vlade danas je razgovarano i o privrednoj saradnji, energetici, železničkom i drumskom saobraćaju i sveobuhvatnim bilateralnim odnosima za koje je Orban rekao da su na „istorijskom nivou“.

„Možemo da se pohvalimo sve boljim pokazateljima naše saradnje na polju trgovine, na polju investicija, na polju zapošljavanja“, rekao je on.

Očekuje se, naveo je, da će se u bliskoj budućnosti u mađarskoj privredi pojaviti srpski investitori.

„Ne može Srbija da bude zaštićena bez bezbednosti Mađarske i ne može Mađarska da bude zaštićena bez bezbednosti Srbije“, poručio je Orban.

Brnabić: Mađarska najveća podrška našem putu ka EU

(Video: Tanjug)

„Danas smo još jednom, potpisivanjem sporazuma koji će obezbediti dodatnu ekspertsku, stručnu i tehničku podršku našim evropskim integracijama dodatno ovo produbili, a Mađarska jeste zemlja koja se otvoreno, i pre svega iskreno, zalaže za agendu proširenja i najveća je podrška našem putu ka EU“, rekla je Brnabić novinarima u Budimpešti.

Brnabić je, posle šeste zajedničke sednice dve vlade, istakla da je Mađarska za Srbiju postala „treći najveći ekonomsko-trgovinski partner u okviru Evropske unije, odmah iza Nemačke i Italije“.

„I u tome brzo napredujemo i ja očekujem da ako ovako nastavimo, a verujem da hoćemo i da će to ići sve brže, da će Madjarska uskoro prestići Italiju u tome i da će posle Nemačke biti naš najveći i najbolji ekonomski-trgovinski partner“, ocenila je Brnabić.

Ona je istakla da je medjusobna robna razmena izmedju Srbije i Mađarske, i pored pandemije korona virusa, u 2020. godini značajno porasla u odnosu na 2019. godinu.

„Mi smo 2019. godine imali ukupnu robnu razmenu od 1,7 milijardi evra. Ona je u 2020. godini skočila na preko 1,9 milijardi evra. Imamo jako dobar trend i u prvih šest meseci 2021. godine i ja se nadam i očekujem da ćemo ove godine prevazići dve milijarde evra ukupne trgovinske razmene“, izjavila je Brnabić.

Predsednica Vlade ocenila da je danas potpisani ugovor o strateškom partnerstvu „kulminacije svega što su Srbija i Madjarska zajedno radile od 2014. godine“, odnosno dana kada je u Beogradu održana prva sednica te dve vlade.

„O nivou naše saradnje, pored ovog strateškog partnerstva, govori i činjenica da Srbija, odnosno Vlada Srbije koju predvodim, ni sa jednom drugom državom nije imala ovoliki broj zajedničkih sednica vlade. Šest zajedničkih sednica mi smo imali isključivo sa Madjarskom“, istakla je Brnabić.

Ona je istakla i da joj je posebno važan sporazum o zajedničkom korišćenju ambasada, odnosno diplomatsko-konzularnih predstavništava potpisan u decembru 2020. godine u Budimpešti.

„Ono što je naš cilj, ono što smo već počeli da radimo, a to je da tamo gde Srbija nema ambasade i predstavništva, budemo prisutni kroz vaša (madjarska) predstavništva i ambasade, a tamo gde Madjarska nema, da vi budete prisutni kroz naša predstavništva i ambasade. To više od svega govori o nivou političke saradnje, partnerstva i posebnih odnosa koje imamo“, ocenila je Brnabić.

Na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske potpisano je više memoranduma i sporazuma o saradnjama između ministarstava obe vlade.

 

„Civilni sektor u Mađarskoj i Srbiji podržava migracije, to je suprotno našim interesima“

Orban je rekao da u Srbiji i Mađarskoj postoje civilne organizacije koje podržavaju migracije i da je to potpuno u suprotnosti sa bezbednosnim interesima dve zemlje.

Na današnjoj sednici vlada Srbije i Mađarske, rekao je Orban, dve države su se saglasile da „obnove centralnu Evropu“.

„Trenutno nije dovoljno da samo obnovimo centralnu Evropu nego moramo i da je zaštitimo, moramo da garantujemo bezbednost centralne Evrope. Dešavanja u Avganistanu naslućuju jedan veliki talas migracije i to kopnom što može i Srbiju i Mađarsku da dovede u veoma tešku situaciju“, rekao je on novinarima nakon zajedničke sednice.

Mađarska je u potpunosti privržena evropskoj integraciji Srbije, jer smatra da bez toga da Srbija postane deo bezbednosne strukture EU, naveo je Orban, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

„Nama je jasno da ti migranti ne žele da žive ni u Srbiji ni u Mađarskoj, nego žele da prodju u zapadnoevropske zemlje, što znači da ako stanemo na put migracijama branimo te zapadnoevropske zemlje. To je zadatak koji nam je istorija odredila, da odbranimo Evropu. Ja verujem da zajedničkim snagama Srbi i Mađari to mogu da urade“, rekao je on.

Dodao je da Srbija ne može da bude zaštićena bez bezbednosti Mađarske i ne može Madjarska da bude zaštićena bez bezbednosti Srbije.

Komentari

Vaš komentar