Optužnica protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja

Vesti 05. mar 202113:09 > 13:14 0 komentara
N1

Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzela su osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom - podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.

Potvrđivanjem rezultata parlamentarnih izbora 14. februara objavljena je kompletna lista poslanika koji će biti deo sledećeg zakonodavnog tela.

Osobe optužene za razna krivična dela, poput krivičnih dela iz poglavlja o korupciji, napadi, upotreba oružja izašli su kao pobednici u poslaničkoj trci, piše Koha, prenosi KoSSev.

Pobednik na izborima, Samoopredeljenje, ima najviše optuženih.

Šestorica poslanika ove stranke pred sudom su za krivično delo upotreba oružja i ometanje službenog lica, zbog njihovih radnji u vezi sa bacanjem suzavca u prostorijama Skupštine.

Stranka koja je deo svog programa posvetila borbi protiv korupcije imaće dva poslanika optužena za korupciju.

Mimoza Kusari-Ljilja (Lila), koja je jedna od žena sa najviše osvojenih glasova, optužena je za zloupotrebu službenog položaja u aferi poznatoj kao „oproštaj hidroelektrana“, a Jetmira Vrenezije je optužena za zloupotrebu službenog položaja sa namerama nanošenja štete preduzeću „Abi Shpk“, u svojstvu službenice u opštini Prizren.

Protiv Saljija Zibe (Sali Zyba), koji je dobio poslanički mandat, podignuta je optužnica zbog napada na službeno lice.

Demokratska partija Kosova (PDK) je druga stranka po broju poslanika protiv kojih je podignuta optužnica.

Džavit Haljiti (Xhavit Haliti) se tereti za krivično delo napad na poslanika Demokratskog saveza Kosova (LDK) Arbena Gašija (Arben Gashi).

Alijansa za budućnost Kosova takođe će imati optužene poslanike

Time Kadrijaj je optužena za bacanje suzavca u Skupštini. Ali dvoje njenih kolega je optuženo za korupciju.

Bivši ministar, Palj Ljekaj, prvostepeno je osuđen za korupciju. Ali, bez odluke po žalbi, odluka o njegovoj kazni nije konačna. Osuđen je pre nekoliko dana za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa raspodelom subvencija dok je bio gradonačelnik Đakovice.

Njegova koleginica, sadašnja ministarka Meljiza Haradinaj Stubla (Meliza Haradinaj-Stublla), takođe se suočava sa optužbama za korupciju. Prvostepeno je osuđena zbog neprijavljivanja imovine, ali je, usled žalbe, slučaj vraćen na ponovno suđenje, dok postupak u vezi sa prvostepenom presudom još uvek nije završen.

LDK je stranka koja nema optuženih na listi poslanika, ali ova stranka je imala kandidate optužene u trci za poslanike.

Kosovski institut za pravdu reagovao je, rekavši da će u Skupštini biti 14 poslanika sa optužnicama.

Sve političke stranke u predizbornoj kampanji obećale su da će povećati efikasnost u borbi protiv korupcije, dok je Aljbin Kurti, čija je stranka dobila najviše glasova, obećao da u Vladi neće biti optuženih.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!