Opština Čajetina poklonila Hilandaru 70 hektara zemljišta na Zlatiboru

Vesti 08. jul 202215:59 19 komentara
Shutterstock

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović uručio je na Zlatiboru igumanu manastira Hilandar arhimandritu Metodiju odluku o dodeli 70 hektara opštinskog zemljišta.

Zemljište je dodeljeno manastiru Hilandar radi realizacije naučno – obrazovnih kampova, koji bi prerasli u obrazovnu ustanovu u okviru sistema srednjoškolskog obrazovanja Srbije, preneli su mediji.

Zahvalivši opštini i Stamatoviću na vrednoj donaciji, arhimandrit Metodije je rekao da se on i monasi sa Hilandara na Zlatiboru godinama osećaju kao kod kuće.

„Zemljište nikada neće biti otuđeno od srpskog naroda već ćemo se potruditi da mu damo najveći duhovni i nacionalni smisao“, naglasio je arhimandrit.

Ovo je prvi put u istoriji da manastir Hilandar dobije svoj metoh (imanje) na teritoriji Zlatiborskog okruga, a ujedno i najveće imanje u celini koje poseduje crkvena institucija u ovom delu Srbije.

Odluci o dodeli zemljišta Hilandaru prethodile su trogodišnje aktivnosti na razradi ideje da manastir formira obrazovni kamp koji će vremenom prerasti u obrazovnu instituciju u okviru školskog sistema Srbije, objasnili su u opštini Čajetina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare