Opozicione stranke osudile sukobe u Novom Sadu

Vesti 21. jul 202212:34 > 17:17 10 komentara
TANJUG/NENAD MIHAJLOVIC

Stranka "Zajedno", novosadski Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, kao i pokreti Dveri i Srbija centar najoštije su osudili sukobe na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana (GUP) u Novom Sadu.

Stranka „Zajedno“ najoštrije je osudila „nasilje privatnog obezbeđenja“ i ponašanje policije i predstavnika Skupštine grada Novog Sada prema građanima koji su želeli da iskoriste svoje građansko pravo da prisustvuju sednici i obrate se povodom Gradskog urbanističkog plana (GUP).

„Predstavnici naprednjačke vlasti još jednom su pokazali da su spremni da na građanke i građane šalju privatno obezbeđenje i pendreke, kako bi odbranili jedino svoj i interes domaćih i stranih investitora i kapitala“, ističe u saopštenju „Zajedno“.

Povezane vesti:

Ocenili su kako je Novi Sad pokazao da se odavno probudio i da ne planira ponovo da zaspi, i da će zajedno odbraniti javna dobra i građanska prava i slobode od nasilničke naprednjačke vlasti, „koja je okupirala sve institucije, rasprodaje zemlju, a na zahteve svojih građana odgovara silom“.

Novosadski Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) naoštrije je osudio primenu sile na građanskom protestu povodom urbanističkog nasilja u tom gradu, saopšteno je iz SSP.

„Svedočili smo preteranom nasilju i prebijanji ljudi od strane pripadnika Žandarmerije, BIA i policije u civilu kojima smo bili okruženi“, navodi se u saopštenju SSP i dodaje da su privedene dve osobe i povređena nekolicina sugrađana.

Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu najoštrije osuđuje nasilje nad građanima Novog Sada ispred Skupštine Vojvodine.

„Današnje nemile scene u centru Novog Sada režirali su gradonačelnik Miloš Vučević i Srpska napredna stranka sa ciljem da spreče opravdane proteste građana i gradske opozicije zbog usvajanja urbanističkog plana kojim se Novi Sad predaje u ruke krupnog kapitala i vlasnika sumnjivog novca. Gradski vlastodršci na čelu sa Vučevićem koji se baš ovih dana samokandiduje za novog ministra pravde, pogazili su danas Ustav Srbije i više zakona, preuzimajući ovlašćenja koja po pozitivnim pravnim propisima nemaju, a kršeći obaveze koje im propisuje zakonodavstvo države Srbije“, navode demokrate u saopštenju.

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je da su protest građana ispred Skupštine Novog Sada i policijska upotreba sile označili „početak pada gradske vlasti“.

„Građani imaju pravo na protest, a vlast ima obavezu da sluša građane i njihove predloge. Nikada u novijoj istoriji Novog Sada policija nije rasterivala građane pre održavanja sednice gradskog parlamenta“, rekao je Novaković, koji je i predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Novi Sad.

„Činjenica da je vlast upotrebila pendreke i silu da bi rasterala mirne demonstrante i da to nije uspela govori da Novi Sad ulazi u završnu fazu krize koja se može razrešiti jedino prevremenim izborima za novosadsku skupštinu, jer je gradska vlast izgubila poverenje naroda i nema uporište u raspoloženju Novosađana, kao što ni Novi Sad kao grad nikada nije podržavao politiku predsednika SNS-a i Srbije Aleksandra Vučića“, stoji u izjavi Novakovića i dodaje se da „nema nikakve sumnje da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević marioneta krupnog kapitala“.

Pokret slobodnih građana ocenio je da je današnje nasilje policije i skupštinskog obezbedjenja nad građanima Novog Sada, koji su organizovali protest zbog protivljenja usvajanju Generalnog urbanističkog plana za taj grad, još jedan dokaz da je „pendrek postao glavni argument“ vlasti.

„Današnje scene sukoba gradjana sa policijom i obezbedjenjem, u kome je nedvosmisleno prekoračena sila, nisu ono što treba da bude slika našeg grada niti način na koji se donose odluke, koje bi trebalo da budu u interesu svih gradjana“, naveo je u saopštenju PSG.

Dodali su da odbornici vlasti nisu uvažili ni jedan od više hiljada predloga izmene GUP-a, već su se povinovali interesima investitora, što je dovelo do „opravdanog besa građana i aktivista“.

Novosadski odbor Srpskog pokreta Dveri podržao je proteste građana i ocenio da su „batinaši“ Srpske napredne stranke (SNS) i policija zajednički tukli okupljene građane.

„Kada su građani pokušali da uklone ogradu, SNS batinaši, počeli su da tuku građane, da bi im pridružila i policija. Ovo je samo nastavak SNS siledžijstva, u kome prvo SNS batinaši tuku ljude, a onda dolazi policija koja te iste ljude hapsi“, navedeno je u saopštenju Dveri.

Dveri su navele da će predstavnicima SNS odgovarati pred zakonom za sve nelegalne radnje.

Pokret Srbija centar osudio je „nasilje nad građanima“ i dodao da će po promeni vlasti Generalni urbanistički plan koji je donet biti „stavljen van snage“.

„Po promeni vlasti ovaj GUP NS biće stavljen van snage, a novi će biti donesen u skladu sa potrebama Novog Sada i njegovih građana“, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je dodato da Srbija centar osuđuje svako nasilje nad građanima, a posebno ono koje se sprovodi u „ime investitorskog urbanizma koji uništava budućnost grada“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare