Opozicija predala inicijativu za razrešenje članova Saveta REM

Vesti 22. dec 202213:44 10 komentara

Demokratska stranka, Narodna stranka, poslanička grupa Moramo-Zajedno, Stranka slobode i pravde i zeleno-levi klub Ne davimo Beograd podržali su inicijativu za pokretanje razrešenja članova Saveta REM zbog, kako navode, nezakonitog štrajka u koji su bili stupili, prikupivši 50 potpisa narodnih poslanika, saopštio je na konferenciji za novinare u Skupštini predsednik DS Zoran Lutovac.

On je dodao da zakon predviđa da se inicijativa može pokrenuti sa najmanje 20 potpisa, istakavši da je ova inicijativa pokazala da i poslanici različitih političkih grupa mogu da se dogovore kada je u pitanju javni interes.

Povezane vesti

Lutovac je kazao da je ključni povod za ovu inicijativu to što su obustavom rada članovi Saveta REM prekršili Ustav, Zakon o štrajku i Zakon o državnim službenicima.

Dodaje da Ustav predviđa pravo na štrajk, ali ono pripada zaposlenima, a članovi Saveta REM nemaju taj status.

„Pošto njih bira i razrešava skupština, oni nemaju status zposlenih, pa kao javni funkcioneri nemaju pravo na štrajk, zato što zakon o štrajku podrazumeva da zaposleni ima pravo na štrajk kako bi izvršio organizovani pritisak na poslodavca da poboljša uslove rada. U REM mogu štrajkovati samo oni koji obavljaju stučne i administrativne poslove“, ukazao je Lutovac.

Ističe da predsednica i članovi Saveta REM koji su se izjasnili za štrajk „mogu i moraju biti razrešeni pre isteka mandata zbog nesavesnog rada“.

Dodao je da članovi Saveta takođe ne predstavljaju REM kao nezavisno telo, već instituciju koja je lično pod uticajem predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog režima.

„Ne regulišu medije da budu u funkciji javnog interesa, već u funkciji jednog čoveka i njegovog režima“, naveo je Lutovac i dodao da skupština treba da izabere ljude od integriteta u ovoj oblasti.

Tepić: Gle čuda – REM prekida štrajk kad treba da se raspravlja o njegovom finansiranju

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić podsetila je da je Savet REM obavestio javnost da stupa u štrajk 8. decembra, baš uoči termina za dodelu pete frekvencije.

„Kako to da nisu stupili u štrajk kada su dodeljivali prethodne četiri frekvencije televizijama koje su kršile zakon, koje su fabrike mržnje, koje su huškačke, koje se obračunavaju sa političkim neistomišljenicima“, pita Tepić.

Kazala je i da na dnevnom redu današnje sednice skupštine sazvane juče po hitnom postupku treba da bude i saglasnost skupštine za finansijski plan REM za 2023.

„I gle čuda, u istom danu Savet REM objavljuje da prekida štrajk, jer nam je bilo čudno kako će neko ko je u štrajku da dobije državna sredstva“, ocenjuje Tepić.

Danijela Nestorović iz grupe Moramo-Zajedno ukazala je da primerom u slučaju REM treba pokazati da sličnim nezakonitostima treba stati na put, dok je Stefan Jovanović iz Narodne stranke istakao da je REM produžena ruka vlasti za kontrolu medijskog prostora u Srbiji, i da Olivera Zekić nije predsednica, već upravnica Saveta, zadužena za kontrolu medijskog prostora.

Ocenivši da je njihov štrajk, koji je okončan juče, bio potpuno besmislen, Jovanović je ocenio da REM nema nikakvu nameru da bude nezavisno telo, kao i da svi treba da budu smenjeni, što je Narodna stranka i podržala.

Robert Kozma iz Ne davimo Beograd smatra da je odnos REM prema građanima i nezavisnim medijima u stilu replike iz filma „Balkanski špijun“ – „Izvinite se Đuri što vas je tukao, pa će vam on nekako oprostiti“.

„REM kreira ovaj cirkus, jer ako se čuje glas opozicije urušiće se ta slika o ekonomskom tigru“, zaključio je Kozma.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare