DS i Dveri neće učestvovati na raspravi o promenama Ustava u oblasti pravosuđa

Vesti 22. okt 202110:127 komentara
Podeli:
Skupstina grada, skupština, parlament, Skupština srbije
Izvor: Shutterstock

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavili su da neće učestvovati na sednici Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj bi trebalo da se vodi rasprava o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, uz učešće predstavnika vanparlamentarne opozicije.

Obrazlažući svoju odluku, Lutovac je kazao agenciji Beta da nelegitiman saziv parlamenta ne može da se bavi izmenama Ustava.

„U ovom sazivu parlamenta nema opozicije. Ovo je lični parlament Aleksandra Vučića. Ustav je najviši pravni akt, ali i društveni ugovor. Svako bavljenje Ustavom podrazumeva široku raspravu i široki konsenzus, a o ovome građani nisu ni elementarno informisani. Jedino uža stručna javnost i neki političari su o tome informisani“, rekao je predsednik DS-a.

Dodao je da je Ustav demokratska tvorevina, „ali ga imaju i nedemokratske države kao što je Srbija“.

„Srbija jedva može da se nazove državom. Najmoćniji čovek u Srbiji deluje kao da Ustav ne postoji. On sam određuje margine svog delovanja. Vlada i parlament su njegovi servisi, pravosudje je pod njegovim snažnim uticajem“, istakao je Lutovac.

Povezane vesti

Po njegovim rečima, Srbija ima zarobljene institucije i ugušenu svaku kritičku reč, siromaštvo i nejednakost najveće u Evropi.

„Organizovani kriminal se u državi oseća kao da je u sopstvenoj kući. Privreda je devastirana, kao i obrazovanje i zdravstvo, nema slobode medija niti slobodnih izbora. A Ustavom bi trebalo da se ograničava i gradi vlast i uređuje društvo“, kazao je on.

Na pitanje Bete zašto se sada prvi put pozivaju predstavnici vanparlamentarnih političkih partija, Lutovac je rekao da je cilj vlasti da da privid rasprave u društvu i da bi ova vlast ispunila sugestije Evropske komisije i Venecijanske komisije da se opozicija uključi u politički život i raspravu o važnim političkim pitanjima.

„Na taj način se nastoji naknadno legitimizovati nelegitimni parlament i poboljšati ocena medjunarodnih institucija o stanju vladavine prava u Srbiji. A vladavine prava u Srbiji nema. Drugim rečima, ima je onde i onoliko koliko to lična vlast Aleksandra Vučića dozvoljava“, objasnio je predsednik DS-a.

Rekao je da se u preporukama Venecijanske komisije može videti skriveni motiv poziva opoziciji.

Venecijanska komisija, kazao je Lutovac, sugeriše vlastima da kroz inkluzivan pristup, zbog jednopartijske skupštine, stvori što širi legitimitet ustavnoj reformi.

„Dakle, ne zanima njih rasprava i mišljenje opozicije. Osim što žele naknadno da legitimizuju nelegitimni parlament oni žele da formalno ispune ono što se od njih traži spolja kako bi otupeli oštricu kritike koja je sve češća. U tome je smisao ovog poziva na raspravu i zato DS neće u tome učestvovati“, zaključio je Lutovac.

Obradović: Smešna javna rasprava

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović poručio je da predstavnici tog pokreta neće prisustvovati današnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo, na čijem dnevnje „rasprava o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, uz učešće predstavnika vanparlamentarne opozicije“.

„Ova smešna javna rasprava od jedva nekoliko sati najbolje svedoči o neozbiljnosti najavljenih ustavnih promena“, poručio je Obradović u pisanoj izjavi.

Ni do ovoga ne bi došlo da Venecijanska komisija u svom dostavljenom mišljenju o ustavnim promenama nije u članu 108. insistirala kod naših vlasti da aktivno uključe vanparlamentarne opozicione stranke, jer Skupština bez opozicije definitivno nema legitimitet da menja najviši pravni akt, konstatovao je lider Dveri.

Obradović je naglasio da su Dveri odbile „učešće u ovoj simulaciji demokratije i pluralizma“ upravo zato da ne bi davao legitimitet jednopartijskoj Skupštini za promenu Ustava.

Komentari

Vaš komentar