Opozicija i NVO traže odgovornost gradske vlasti zbog požara u Vinči

Vesti 08. avg 202118:45 > 18:49 51 komentara
Tanjug/Printscreen

Opozicione strane i nevladine organizacije optužile su gradsku vlast u Beogradu zbog neodgovornosti nakon izbijanja požara na deponiji u Vinči i zatražile su pokretanje postupaka protiv nadležnih zbog, kako su naveli, "neodgovornosti i nesposobnosti". Oni su istakli da je nakon požara ozbiljno ugroženo zdravlje građana u prestonici.

Narodna stranka (NS) zatražila je od gradske vlasti i nadležnih službi da javnost odmah obaveste kako je izbio požar na deponiji u Vinči, koje su mere bezbednosti preduzete da se spreče požari, i da li je protiv odgovornih pokrenut krivični i prekršajni postupak.

„Gradska vlast na čelu sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem je direktno odgovorna za ugrožavanje zdravlja svih gradjana zbog kancerogenih i otrovnih materija koje se usled požara šire po celom gradu“, ocenio je u pisanoj izjavi odbornik NS u Skupštini Beograda Miloš Pavlović.

Kako je istakao, u celom Beogradu se osetio smrad paljevine i video dim od požara u Vinči.

Povezane vesti

Pavlović je ocenio nadležni „nisu reagovali na vreme i na odgovarajući način“, pa je požar trajao cele noći i nastavio se i danas.

„Beograđanima je požarom u Vinči naneta nenadoknadiva šteta za koju neko mora da odgovara, jer se usled spaljivanja plastičnog otpada kroz vazduh šire kancerogena jedinjenja, poput dioksina i furana, a Grad Beograd nema mogućnost da te materije detektuje u vazduhu i izmeri njihovu koncetraciju“, dodao je Pavlović.

On je dodao da je gradska vlast lagala Beogradjane da se požari više neće dešavati i da su preduzete odgovarajuće mere kako bi se šteta od požara svela na minimum, i napomenuo da je to „još jedna u nizu Vesićevih laži i neispunjenih obećanja“.

DS: Požar je posledica nesposobnosti SNS da upravlja Beogradom

Demokratska stranka (DS) ocenila je da je novi požar na deponiji u Viči posledica nesposobnosti Srpske napredne stranke (SNS) da upravlja Beogradom.

DS je u saopštenju navela da je građanima, „da bi shvatili razmere uništavanja“, dovoljno da otvore prozore stanova i kuća i udahnu dim koji prekriva Beograd posle požara na deponiji u Vinči“.

„Nesposobnost stranke Gorana Vesića i Veljka Belivuka da upravljaju gradom Beogradom ne samo da se vidi na svakom koraku, nego se sada nažalost i oseća“,navela je DS.

U saopštenju, ta stranka je kritikovala i koncesiju za upravljanje deponijom u Vinči.

„Nema sumnje da će istraga pokazati da je davanje koncesije za upravljanje deponijom u Vinči konzorcijumu ‘Suez-Itochu’ jedna od najvećih korupcionaških afera gradske vlasti“, navela je DS.

Demokrate su u saopštenju ocenile da je gradska vlast „zauzeta brojnim aferama“ i „unutarmafijaškim obračunom“ i da „više ne pokazuje ni elementarnu brigu za živote i zdravlje Beograđana“.

DS je navela i da je zamenik gradobnačelnika Goran Vesić „obećao rešenje ovog problema do polovine godine“, te dodala da je vreme da se pokaže „da je strpljenju kraj“, ako je ovo rešenje o kom je Vesić govorio.

„Pozivamo sve političke stranke, ekološke pokrete i građane na hitnu akciju kako bismo spasili Beograd od divljanja nestručnih i dokazano nesposobnih ljudi“, dodala je ta stranka.

SSP: Zbog osmogodišnjeg nerada gradske vlasti ponovo gori deponija u Vinči

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je da je požar na deponiji u Vinči ponovo izbio zbog nerada gradske vlasti na rešavanju ekoloških problema u proteklih osam godina.

Predsednik Resornog odbora SSP za ekologiju i životnu sredinu Igor Radošević u saopštenju je naveo da bi zbog toga gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Beograda i direktor Gradske čistoće trebalo da podnesu ostavke.

Radošević je naveo da deponija u Vinči „gori po ko zna koji put“, i da je Nacionalna ekološka asocijacija objavila da koncentracija suspendovanih čestica prelazi 300 mikrograma po metru kubnom.

„Da li je moguće da je do požara došlo jer je vlast terala građevinske firme da odlažu otpad na bari Reva što se naplaćivalo po kamionu, a novac išao u nečiji džep i iz tog razloga nije bilo dovoljno šuta na Vinči kako bi se pravilno odlagao komunalni otpad i pokrivao svaki metar“, zapitao je on.

Radošević je rekao i da više ni glasači Srpske napredne stranke ne veruju u „medijske laži“ kako vlast odlično vodi grad i rešava ekološke probleme, jer kako je ukazao, „mogu svojim očima da vide i osete taj boljitak dok se guše u dimu i neprijatnim mirisima, udišući otrove“.

„Da imaju malo morala, pošto za osam godina nisu ništa uradili da se problem reši, formalni gradonačelnik Zoran Radojičić, stvarni gradonačelnik Goran Vesić i direktor Gradske čistoće Marko Popadić, bi podneli ostavke“, rekao je on.

Dodao je da vlast u Beogradu za osam godina nije rešila nijedan ekološki problem, i da je kandidatura Beograda za zelenu prestonicu Evrope odbijena „pošto u Evropi nema Informera, Aloa, Kurira, Telegrafa, Pinka da kreiraju lažnu stvarnost“.

Radošević je ocenio da to što se dešava sa deponijom pokazuje da je narednih godinu dana pitanje opstanka Srbije.

„Mi smo u situaciji da će biti ili srećan kraj za građane, ili za mafijašku vlast. Zato moramo da ih pobedimo i omogućimo Beogradjanima da udišu zdrav vazduh“, rekao je on.

SSS: Postupci protiv odgovornih za bezbednost deponije u Vinči

Skupština slobodne Srbije (SSS) zatražila je da se pokrenu postupci protiv odgovornih za bezbednost deponije u Vinči, gde je izbio požar, i ocenila da su vremenski uslovi izuzetno nepovoljni jer nema vetra pa se zadjenje gomila metra-dva iznad tla, ozbiljno ugrožavajući zdravlje stanovništva.

Povezane vesti

„U pojedinim delovima grada, zabeležena je koncentracija PM2.5 čestica od oko 160 mikrograma po metru kubnom vazduha, a dozvoljena vrednost iznosi 20“, ističe se u saopštenju Skupštine slobodne Srbije i dodaje sa su PM2.5 čestice u ovom slučaju sačinjene od toksičnih komponenti, te je situacija višestruko gora.

Kako su naveli, na deponiji se nalazi ogromna količina predmeta od plastike, gume, izolacionih materijala, ambalaža za poljoprivrednu i kućnu hemiju i slčno, te njihovim sagorevanjem dolazi do oslobadjanja izuzetno toksičnih, kancerogenih, mutagenih i teratogenih supstanci.

Takodje su upozorili da „pored toga što preko disajnih organa ulaze u krvotok, mnoge od ovih materija i preko kože prodiru u organizam ljudi“.

Skupština slobodne Srbije navela je da bi tako enormno zagađenje u bilo kojoj zemlji Evropske unije (EU) bilo shvaćeno kao alarm koji zahteva vanredne mere, i istakla da je poznato da su čak i razlike u aerozagadjenju u okviru dozvoljenih granica direktno povezane sa rizikom umiranja od plućnih, srčanih i drugih bolesti.

„Ovde je zagađenje skoro desetostruko iznad maksimalne granice, sa jasnim dramatičnim posledicama po zdravlje populacije. Posebno ističemo akutne efekte opasne po život za gradjane sa već oštećenom plućnom funkcijom“, upozorila je SSS.

U saopštenju se dodaje da su u skladu sa Arhuskom konvencijom koju je Srbija ratifikovala 2009. godine, nadležni dužni da bez odlaganja i na razumljiv način obaveste gradjanke i građane Srbije, o opasnostima koje prete usled sagorevanja opasnih materija i da im preporuče mere zaštite od posledica zagadjenja.

„Ovaj poslednji u nizu incidenata mora okupiti sve odgovorne pojedince i organizacije na novi ustanak nepristajanja na opšte zagađenje svih aspekata života. Moramo se okupiti oko nauke, struke i građanskog aktivizma u cilju zaštite zdravlja ljudi u Srbiji“, saopštila je SSS.

Podsetimo, i ekološke organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka su zatražile od nadležnih gradskih i republičkih institucija hitno reagovanje na veliki požar koji je zahvatio mešoviti otpad u deponiji Vinča, a koji se mogao videti i osetiti sa mnogih udaljenih krajeva Beograda.

„Vaša dužnost je ne samo da upravljate otpadom i sprečavate ovakve incidente, već i da urgentno i tačno obavestite javnost ukoliko do njih dođe. Očigledno je da je vatra zahvatila veliku površinu deponije, što za posledicu ima direktno ispuštanje ogromnog broja kancerogenih i toksičnih materija u vazduh, koje sada u oblaku dima natkriljuju Beograd i šire područje i ulaze u sve domove“, navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare