Dačić: Dva ključna pitanja – nadzorno telo za praćenje medija i proširenje RIK-a

Vesti 18. okt. 202114:00 > 14:057 komentara
Podeli:

U Skupštini Srbije održan je onlajn sastanak Međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta na kojem je učestvovao predsednik parlamenta Ivica Dačić. On je na konferenciji za novinare rekao da su dva ključna predloga bila - privremeno nadzorno telo za praćenje medija u predizbornoj kampanji i proširenje Republičke izborne komisije (RIK). Navedena dva pitanja, dodao je Dačić, predstavljaju iskorak koji su predstavnici vlasti napravili kako bi se "izbio iz ruke bilo kakav mogući alibi nekoga da kaže da zbog toga neće učestvovati na izborima".

Dačić je rekao da je Ministarstvo kulture, u skladu sa zaključcima međustranačkog dijaloga, predložilo Vladi Srbije koja je donela odluku odnosno pravni osnov za formiranje nadzornog tela za praćenje medija.

On je objasnio da polovinu tog tela treba da čine predstavnici opozicije, ali ne oni koji su kandidati na izborima.

„Želim da pozovem sve predstavnike opozicije koji su učestvovali u ovim razgovorima, bilo da je reč o jednom ili drugom dijalogu, da daju svoje predloge kako bismo mi kao kofacilitatori do kraja nedelje ili početkom sledeće, u skladu sa onim što je dogovoreno, mogli da damo zajednički predlog koji ću podneti Ministarstvu kulture kako bi bilo konstituisano privremeno nadzorno telo“, rekao je Dačić.

Dodao je da je potrebno da se to što pre uradi jer to nadzorno telo ima ovlašćenja u pogledu obavezujućih pravilnika koji se tiču medijskih javnih servisa do preporuka koje se tiču medija koji se nalaze u drugim oblicima svojine.

Odgovarajući na pitanje novinara N1 o tome da li je odlukom o formiranju nadzornog tela prekšren Zakon o elektronskim medijima i da su time predviđena ovlašćenja koja nema Vlada Srbije koja ga je osnovala, Dačić je rekao da je to politički predlog za poboljšanje izbornih uslova.

„To je predložio Evropski parlament, neka se obrate njima“, poručio je Dačić.

Govoreći o RIK-u, Dačić je rekao da je predviđeno proširenje sa šest članova i šest zamenika iz redova opozicije, za šta je potrebna izmena zakona koji treba da prođe hitnu proceduru i što kraću javnu raspravu.

„Zakon o izboru narodnih poslanika treba da se promeni jer je tim zakonom regulisano ko čini RIK, a mi je sada proširujemo sa članovima koji su predstavnicima onih političkih stranaka ili koalicija koje nisu u parlamentu. To do sada nikada nije bilo, to je potpuno suprotno zakonu“, rekao je Dačić.

On je dodao da će biti i drugi izmena zakona i određenih pravilnika i naglasio da je u današnjim razgovorima izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i naglasio da treba što pre završiti sve radnje koje se tiču implementacije.

Dačić je rekao da će do kraja nedelje biti održan i sastanak Radne grupe koja se bavi međupartijskim dijalogom bez učešća evroparlamentaraca, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komentari

Vaš komentar