Ombudsmanka Kragujevca: Gradski čelnici pokušavaju da me smene pravnim nasiljem

Vesti 30. nov 202123:30 2 komentara
N1/Milan Nikić (arhiva)

Lokalni ombudsman Vesna Stojadinović optužila je kragujevačke čelnike da pravnim nasiljem pokušavaju da je smene na trećini mandata.

Kako je saopštila, lokalni čelnici pokušavaju da je smene primenom izmenjene i dopunjene odluke o lokalnom ombudsmanu Grada Kragujevca, koju je početkom novembra usvojila Skupština grada.

Ocenila je da su čelnici za smenu pronašli originalni „kragujevački model“ i dodala da je Skupština grada donela odluku koja je „po više osnova, protivustavna i protivzakonita“. Pored ostalog, navodi ombudsmanka, izmenjena je procedura izbora lokalnog ombudsmana i zamenika lokalnog ombudsmana.

Predviđa se da se Javni poziv raspisuje najkasnije 180 dana pre isteka mandata lokalnog ombudsmana, odnosno najkasnije 30 dana po donošenju odluke o prestanku funkcije lokalnog ombudsmana. Stojadinović je kazala da su ona i njen zamenik započeli svoje mandate 1. januara 2020. na period od pet godina, a nije im ni prestala funkcija po drugom osnovu.

Kako se navodi u saopštenju, odredba člana 26 izmenjene odluke o lokalnom ombudsmanu je u suprotnosti sa Ustavom, kojim je utvrđeno da „zakoni i opšti akti ne mogu imati povratno dejstvo“. Navela je da lokalnog ombudsmana niko nije obavestio da se uopšte rade izmene i dopune Odluke o lokalnom ombudsmanu, niti se zna ko je odredio radnu grupu i ko su članovi radne grupe za izmene odluke.

Dodala je da ombudsman nije učestvovao u radu na izmenama i dopunama, niti je konsultovan i obavešten da se radi na tome.

„Ombudsman je 4. novembra slučajno, gledajući sajt grada, saznao da će odluka biti na dnevnom redu sednice Skupštine. Ne zna se ko je zabranio da ombudsman bude izvestilac na sednici Gradskog veća, skupštinskih odbora i Skupštini i odredio da izvestilac bude predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, a ombudsman nije dobio poziv za sednice skupštinskih odbora i Skupštine grada Kragujevca na kojoj se raspravljalo i usvojena ta odluka“, rekla je ona.

U saopštenju se navodi i da je „proceduru radi povratne primene novog načina izbora ombudsmana i njegovog zamenika“ već pokrenuo predsednik gradske skupštine. On je, naime, objavio Javni poziv za prijavljivanje kandidata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare