„Ološ“ – reč u modi i za Vulinovu stranku, a šta ga to kvalifikuje za šefa BIA?

Vesti 02. dec 202219:22 31 komentara

Aleksandra Vulina za mesto direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) kvalifikovala je borba protiv organizovanog kriminala, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić. Međutim, o brojnim aferama koje ga prate - tetki iz Kanade, odnosu prema novinarima, raspirivanju netrpeljivosti u regionu i zašto ga upravo najgori kriminalni klan non-stop pominje kao saradnika - premijerka nije govorila.

Radom BIA rukovodi direktor, koga postavlja i razrešava Vlada. Iako je tako, svoju poslednju javnu izjavu, kako je naveo Vulin, je posvetio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Povezane vesti

„Moj izbor za direktora BIA je dokaz da Aleksandar Vučić ne popušta pod pritiscima i da stranci u ovoj zemlji ne odlučuju. Mesec dana Vučić je puštao moćne ambasadore i njihove šefove da misle da oni mogu da odlučuju. Nadam se da su izvukli pouke“, rekao je Vulin.

Svog bivšeg ministra policije, premijerka Ana Brnabić pohvalila je za borbu protiv mafije i stavljanje, kako tvrdi, glave u torbu, ali i potvrdila da su strane sile u svemu pomogle.

„Mislim da su mu zapadne ambasade učinile ogrpomnu uslugu i da su takav pritisak pravile na Aleksandra Vučića da ni pod kojim uslovom ne sme Vulin i tu su se preračunali. Ne znam kako još nisu naučili da Vučić ne da ne odgovara na takve pritiske, nego obično radi sve suprotno, ali da Aleksandar Vulin ima dobre kvalifikacije da bude direktor BIA“, rekla je Brnabić.

Na osnovu zakona o BIA, pripadnici agencije ne mogu biti članovi stranaka, međutim to je prekršeno i Vulinovim prethodnikom Bratislavom Gašićem, koji je bio funkcioner SNS-a.

„To je jasna poruka da je tajna policija pod partijskom kontrolom i da je uloga kao u nekim ranijim vremenima ne da se bavi bezbednošću građana već bezbednosti vlasti“, ističe novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić.

U međuvremenu javnosti se, specifičnim narativom obratila i stranka Pokret socijalista, čiji je Vulin i dalje predsednik.

„Svakojaki ološ koji ne želi dobro ni Srbiji, ni srpskom narodu, okupio se da napadne odluku Vlade Srbije o imenovanju našeg lidera Aleksandra Vulina na čelo Bezbednosno-informativne agencije, saopštio je Pokret socijalista.​ Strana agentura, razni špijuni i dosovci bili bi najzadovoljniji da Vulin ne postoji i nije tajna da su mnogi priželjkivali i njegov fizički nestanak, zato što vrlo dobro znaju da će učiniti baš sve da Srbija i svi Srbi budu čuvani i sačuvani, što šljam ne prašta“, ocenio je PS.

„Imamo to iskustvo da je Vulin uradio nešto neprimereno službi, prisluškivao je opozicionare iz druge države iz Rusije pa je odneo te zapise, presude su na osnovu toga donesene, njegova uloga, gledajući sa zaštite domaće bezbednosti, nije baš najjasnija ne može neko da vodi tajnu službu ko sarađuje sa drugim službama, to baš nije normalno“, naveo je Cvijić.

Kada je bio ministar policije, Hrvatsku i Kosovo je nazvao „braćom po oružju“ i još jednom na dnevni red postavio temu ujedinjenja „srpskog sveta“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare