Olenik po službenoj dužnosti imenovan za branioca jednog od hrvatskih pilota

Vesti 06. sep 202211:19 4 komentara
FoNet/Zoran Mrđa

Advokat Aleksandar Olenik izjavio je da je, po zahtevu Republike Srbije, imenovan za branioca po službenoj dužnosti pilotu hrvatske vojske Vladimiru Mikecu u predmetu "Petrovačka cesta", ali da nema nikakav kontakt sa njim, kao što nema kontakata ni tužilaštava dve države u tom sporu.

Olenik precizira da je imenovan kao advokat po službenoj dužnosti, iako nema mnogo takvih vrsta odbrane, objašnjavajući da je to bio zahtev Srbije, kako bi se svim optuženima omogućila efikasna i brza odbrana, a suđenje bilo pravično.

Pročitajte još

„Ako suđenje nije pravično, onda ni presude, niti odluke neće imati snagu kakvu bi trebalo da imaju“, naveo je Olenik.

Iako je opozicioni poslanik, on ističe da ispunjava sve naloge svoje države, od toga da plati porez i odazove se pozivu na rat, tako i da ispuni nalog kada je postavljen za branioca po službenoj dužnosti.

„Da li će biti zloupotreba u politčkom segmentu i da li je to postavljenje motivisano nekim drugim stvarima, u ovom trenutku ne mogu da kažem“, izjavio je Olenik.

Nema indikatora da je tu nešto sporno, ocenio je on i naglasio da u ovom krivičnom postupku za sada sve ide po zakonu i da ne vidi probleme, ali ostavlja mogućnosti da će ih biti.

Olenik navodi da nema nikakav kontakt sa branjenikom, niti je tehnički u mogućnosti za tako nešto i podseća da je u Hrvatskoj od 2011. godine na snazi zakon o ništavosti svih dokumenata Srbije koji su povezani sa ratnim zločinima.

„Svaki organ ili pojedinac koji bi odgovorio na zahtev odbrane, tužilaštva ili suda dospeo bi pod udar kaznene politike Hrvatske“, objasnio je Olenik.

On je skoro sasvim siguran da neće biti kontakta advokata sa branjenicima, ali ni između tužilaštva dve države, što je štetno za sve.

Prema tumačenju Olenika, politički odnosi Srbije i Hrvatske nikad nisu bili gori, dok u domenu ekonomije pokazatelji nisu loši.

„Veću krivicu za takve odnose vidim na rukovodstvu Srbije, koje planski diže tenzije, malo sa Kosovom, malo sa Hrvatskom, kako im se učini zgodno“, ocenio je Olenik.

Prema njegovim rečima, izuzetak je taj predmet „Petrovačka cesta“, kada je reakcija Hrvatske bila impulsivna, negativna i štetna.

Olenik je prilično iznenadađen medijskim najavama vrha Hrvatske da će u pregovorima stopirati evropski put Srbije.

„Evropski put je zaustavio sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali zasnivati stav unapred kada je reč o predmetu ratnih zločina je antievropski, anticivilizacijski i tu vidim krivicu rukovodstva Hrvatske“, zaključio je Olenik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare