Olenik: Advokati žrtava dostavili Hagu dokaze o zločinima OVK

Vesti 03. feb 202121:091 komentar
Izvor: N1

Advokati desetina žrtava zločina OVK sakupili su i tokom vikenda dostavili Specijalizovanom sudu u Hagu dokaze o brojnim zločinima za koje se terete Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i drugi koji se nalaze u pritvoru u Hagu, preneo je Blic.

Sud u Hagu zatražio je od advokata koji zastupaju oštećene detaljne podatke o žrtvama zločina Oslobodilačke vojske Kosova, mimo materijala koje je prikupilo tužilaštvo, a na to je verovatno uticalo i ubistvo Fadilja Suljevićija, bivšeg kosovskog policajca, koji je bio na spisku svedoka Specijalnog tužilaštva u Hagu.

povezane vesti

Jedan od advokata žrtava Aleksandar Olenik rekao je za „Blic“ da je zahtev suda u Hagu stigao neočekivano brzo.

„Pored dokaza tužilaštva, sud će sada imati i dokaze zastupnika žrtava, što je potvrda da sud radi ozbiljno i planski. Nisam očekivao da već sada traži dokaze i od nas, ali smo, naravno, bili spremni i dostavili smo im sve podatke“, kazao je Olenik.

Kako kaže, zastupnici žrtava dostavili su sudu u Hagu dokaze o nematerijalnoj i materijalnoj šteti koje su podnele žrtve zločina OVK-a.

„Postoji medicinski deo koji s jedne strane čine izveštaji, nalazi lekara, otpusne liste o pretrpljenim fizičkim povredama, operacijama i slično, a s druge strane imamo izveštaje psihijatra, neuropsihijatra i toksikologa o duševnom bolu žrtava. Poslali smo i nemedicinski materijal, odnosno dokaze o uništenim i otetim kućama, stanovima, zemljištu i drugoj imovini“, naveo je Olenik.

Komentari

Vaš komentar