Oko 40 odsto osoba sa invaliditetom u evidenciji NSZ ima osnovnu školu ili ni to

Vesti 21. okt 202113:34 0 komentara
N1

U evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) nalazi se 12.081 osoba sa invaliditetom, od kojih skoro 40 odsto ima samo završenu osnovnu školu ili nemaju ni to, dok tek šest odsto ima visoko obrazovanje, rekla je načelnica sektora za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom NSZ Biljana Jelenković Paspalj.

Ona je na Godišnjoj konferenciji Evropskog saveza slepih „Zapošljavanje slepih i slabovidih – ključ za inkluziju“ poručila da se poslodavci kontinuirano moraju motivisati na zapošljavanje.

Povezane vesti

Prema njenim rečima, NSZ pruža set usluga – od informisanja do finansijske podrške kako osobama na evidenciji nezaposlenih, tako i subvencije poslodavcima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

„Jedan od načina na koje motivišemo poslodavce je tako što mogu ostvariti pravo na zaradu ukoliko zaposle osobu sa invaliditetom, pri čemu im se isplaćuje 75 odsto ukupnih troškova, a oni su u obavezi da zaposlenog zadrže u radnom odnosu najmanje godinu dana“, istakla je Jelenković Paspalj.

Taj metod se pokazao jako dobro, ocenila je ona i navela da 90 odsto na taj način zaposlenih osoba sa invaliditetom ostane u radnom odnosu i nakon isteka predviđenog minimalnog roka.

„Za zapošljavanje osoba drugog stepena procenjene radne sposobnosti koja podrazumeva neophodno prilagođavanje uslova rada samoj osobi, poslodavcu se refundiraju novačana sredstva do 400.000 dinara za tehničko, tehnološko i drugo prilagođavanje i opremanje“, kazala je Jelenković Paspalj.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović naglasila je da Zakon o profesionalnom zapošljavanju osoba sa invaliditetom postoji od 2009. godine kada se na godišnjem nivou zapošljavalo od 200 do 300 ljudi, dok se sada godišnje zapošljava od 5.000 do 6.000 ljudi.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je ovu godinu izdvojilo 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, ali da treba napredovati na polju finansijske podrške.

Predsednik Evropskog saveza slepih Rodolfo Katani rekao je da je Konvencija UN promenila realnost osoba sa invaliditetom, pa one sada nisu označene kao one koje treba da se prilagođavaju, već da društvo treba da se prilagodi njima i zbog toga je važno da se uklone sve barijere – fizičke, tehničke, socijalne i druge.

„Moramo da se borimo da izbegnemo bilo kakvu regresiju ka prošlosti“, izjavio je Katani.

Predsednik Evropskog saveza slepih Srbije Milan Stošić naglasio je da nema ništa humanije što se može učiniti za osobe sa invaliditetom od obezbeđivanja uslova za njihovo zapošljavanje i angažovanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!