Okanović: Kazne za kršenje bezbednosti saobraćaja blage i paradoksalne

Vesti 11. jan 202111:17 > 11:2720 komentara

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da potpuno podržava ljude koji su protestovali u Nišu povodom smrti 12-godišnjeg dečaka i 48-godišnjeg muškarca koje je 4. januara u pešačkoj zoni usmrtio 19-godišnji vozač i treba da istraju u svojim zahtevima. Ističe da od kada Srbija postoji u njoj se selektivno sprovode zakoni, što je isto kao da zakon i ne postoji. Zalaže se za uvođenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u škole i ukazuje da je kaznena politika kada se radi o kršenju bezbednosti saobraćaja blaga i paradoksalna.

Kako je policija saopštila, 19-godišnji N.S. iz Beograda bio je za volanom „audija“ koji je pokosio dvoje pešaka u Bulevaru Medijana u Nišu. On je uhapšen i određeno mu je zadržavanje do 48 sati. Očevici nesreće kažu da se vozilo kretalo velikom brzinom, kada je vozač izgubio kontrolu i vozilom skrenuo sa kolovoza na trotoar.

Povezane vesti

#related-news_1

Prema rečima Bratislava Ilića iz predsedništva sindikata Sloga, čiji član je bio i poginuli 48-godišnji Dejan Ilić, 19-godišnji vozač „audija“ je imao trajnu dozvolu i u zoni gde je dozvoljena brzina 60 kilometara na čas, vozio je čak 180 kilometara na čas.

Nekoliko hiljada građana Niša u subotu je protestovalo na mestu nesreće, zahtevajući zaštitu od bahatih vozača i strože kazne za izazivače saobraćajnih nesreća.

Bratislav Ilić kaže da je taj sindikat tražio odgovore u policiji o ovoj tragediji i ističe da bi trebalo neko da bude smenjen da bi se stalo na put bahatoj vožnji, optužujući policiju da ne zaustavlja bahate vozače.

Bratislav ilić
Foto: N1

„U svakoj normalnoj državi već bi bio smenjen načelnik policije, čuli smo da je 19-godišnjak imao trajnu dozvolu, kako je on došao do nje?! To je pešačka zona, tamo su četiri tržna centra, cirkulišu ljudi, puka je sreća da još neko nije poginuo“, naveo je Ilić.

On je dodao da će Sloga podržati proteste zakazane za narednu subotu, ukoliko za danas najavljena poseta ministra policije Aleksandra Vulina Nišu ne donese očekivane rezultate.

„Ovo je po meni ubistvo, oni ga u tužilaštvu karkterišu kao saobraćajnu nesreću, ali da neko vozi 180 tamo gde je dozvoljeno 60. Zvaničnih informacija iz policije ko je sve bio u autu javnost nema. Čuli smo da su u autu bile tri devojke, čak smo dobili informaciju da je (vozač) tek sutradan uhapšen i na saslušanje je išao sa ocem. Sad sumnjam i u to da li uopšte ima 19 godina“, navodi Ilić.

„Mi ćemo i dalje vršiti pritisak, nije isključeno da će doći i do građanskog bunta“, poručuje on.

Ističe da mora biti odgovora i da „ne može više ovako da se živi“, podsećajući na druge slične saobraćajne nesreće u Nišu i okolini.

„Divlja se, dolaze iz inostranstva sa besnim autima, nije mi jasno zašto policija to ne spreči, zašto ne postave kamere, može i dronovima sad da se snima… Ispratićemo sa pažnjom posetu Vulina da vidimo da li će doći do smena, ako ne dođe, pridružujemo se protestu u subotu“, istakao je Ilić.

Damir Okanović ističe da potpuno podržava ljude koji su protestovali u Nišu i dodaje da treba da istraju u svojim zahtevima, navodeći da svaki manjak informacija pobuđuje sumnju.

Na pitanje kako neko može da dobije trajnu dozvolu sa 19 godina, on ukazuje da postoji jedan jedini zakonski izuzetak i to za one koji savrše Srednju saobraćajnu školu, smer „vozač motornih vozila“, jer se radi o nekome ko je školovan za vozača i ne bi ga trebalo ograničavati.

A na to da li postoje povlašćeni vozači, kaže da ne zna da li ih ima u Nišu, „ali znam da ih generalno ima“.

„Selektivna primena zakona je problem koji u Srbiji postoji od kada postoji Srbija, ako ga selektivno primenjujete onda je to kao da zakon ni ne postoji“, ukazuje Okanović.

Okanović: Mladi vozači generalno problem u Srbiji

Ističe da su mladi vozači generalno problem u Srbiji – „usijane glave nam konstantno prave problem“.

Smatra da je trajno rešenje saobraćajno obrazovanje i vaspitanje u školama, gde će mladi naučiti kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, ne zato što će u suprotnom biti kažnjeni, već zato što je to ispravno.

„Represija svakako ima ulogu u sistemu, ali je najvažnija prevencija. Treba da sprečimo da neko sedne za volan, a da ima stav da je O.K. voziti pijan, gledajući u telefon, brzo i bahato. Gine se zbog nebezbednih puteva, neispravnih vozila, ali je problem broj jedan ponašanje ljudi. Nije cilj da zastrašujemo kaznama, to ima efekat prvih šest meseci, a onda se ponovo podiže broj poginulih i vraćamo se na skoro isti nivo kao pre kažnjavanja“, navodi on.

Damir Okanović
Foto: N1

Ukazuje da je kaznena politika protiv bezbednosti saobraćaja blaga i paradoksalna, jer je u nekim situacijama bolje da izazovete saobraćajnu nesreću i nekog povredite, nego da ne povredite, odnosno prekršajne kazne su strožije nego krivične sankcije.

„Na primer ako izazovete saobraćajnu nesreću sa lakim povredama, tužilac će da vam ponudi novčanu kaznu da uplatite u humanitarne svrhe. Ako samo izazovete saobraćajnu nesreću sa materijalnom štetom. onda možete da dobijete i kaznu zatvora i kaznene poene“, kaže Okanović.

Dodaje da kazne nisu male, ali da „možete da propišete koliku god hoćete kaznu, ako se ne kontroliše saobraćaj onda vam džaba“.

„Nije poenta samo kolike su kazne, već kolika je izvesnost da će vaše protiv-pravno ponašanje biti opaženo i sankcionisano“, ističe Okanović i navodi da su u Nemačkoj na primer građani „oko sokolovo“ i da će policija uvek reagovati na njihovu prijavu, što u Srbiji nije slučaj.

„Onog trenutka kada građanin prijavi da se neko nepropisno ponaša, tog trenutka bi policija morala da reaguje i da primeni mere protiv tog vozača“, smatra Okanović i ističe da izostaje odgovor države.

Smatra i da treba pooštriti kaznenu politiku, odnosno da ako neko sedne pod velikim dejstvom alkohola za volan to treba karakterisati kao umišljeno postupanje i u skladu sa tim ga kazniti.

„Ako za više od 90 km na čas prekoračite propisanu brzinu, onda je to nasilnička vožnja, a ako nekog pritom ubijete, onda je to umišljeno krivično delo“, kaže Okanović i dodaje da je Komitet dva puta to predlagao, ali njihov predlog nije razmatran.

Za 10 godina 500 miliona evra investirano u bezbednost saobraćaja

Ističe i da je u poslednjih 10 godina u bezbednost saobraćaja investirano više od 500 miliona evra, jer svaki dinar koji se naplati za saobraćajne kazne mora da se potroši na bezbednost saobraćaja.

„Ne mali iznos je prikupljen, ali se postavlja pitanje da li se efekti toga vide… Smatram da bi se u 10 godina 500 miliona trebalo osetiti u unapređenju bezbednosti saobraćaja, a gde su pare otišle treba pitati nadležne. Mogli smo mnogo više da uradimo“, poručuje Okanović i podseća da svaki grad i opština dobiju 30 odsto od naplaćenih saobraćajnih kazni, te da mogu mnogo da utiču na unapređenje bezbednosti saobraćaja, a ne da prebacuju odgovornost na saobraćajnu policiju.

Ističe i da ako roditelj, čije dete je izazvalo strašnu saobraćajnu nesreću kao ovu u Nišu, ne bi trebalo da traži povlastice za svoje dete, već odgovarajuću kaznu koja će ga sprečiti da ponovi slično delo.

„Bolje da ga policija spreči u tome, nego da ga u tome spreči bandera“, navodi Okanović i dodaje da se zalaže za šok terapiju, kao što je na primer u Japanu, gde mediji u krupnom planu prikazuju posledice saobraćajnih nesreća.

„Poznato je da što je više krvi na ekranima, to je manje na putevima. Deo stručne javnosti ne podržava takav pristup, ali mi jesmo pristalice takvog pristupa. Morate da budete brutalni, da pokažete to što jeste, zašto ljudi da ne vide posledice nesreća. Da biste nekog dozvali pameti, morate da budete jaki, mora šok terapija. Moramo da poštujemo ličnost stradalih, ali ne smemo da okrećemo glavu, tom šok terapijom ćemo smanjiti da se u budućnosti isto ponovi“, ocenjuje Okanović.

Komentari

Vaš komentar