Ognjen Radonjić: Ključno je ostaviti Vučića da se koprca u svom blatu

Vesti 02. sep 202214:44 6 komentara
N1

Ognjen Radonjić, profesor na Filozofskom fakultetu, kaže u intervjuu za "Novu" da se Aleksandru Vučiću ne žuri da formira novu vladu, jer ima opoziciju iz snova.

Od održavanja izbora prošlo je pet meseci, a Srbija još nije dobila novu Vladu. Zašto se Aleksandru Vučiću ne žuri?

„Zato što ne mora. Ima opoziciju iz snova. Proputinovska opozicija je njegov projekat, a prozapadna je razjedinjena, bezidejna tvorevina mahom posvećena samopromociji pojedinaca. Izbori su bili nedemokratski i neregularni i opozicija ih je prihvatila. Da li treba uopšte ponoviti da prozapadni deo opozicije nije imao svoje podatke o izlaznosti i osvojenim glasovima, već su ih preuzeli od naprednjaka. U zemlji koja je pred izumiranjem oni ne mogu da se dogovore u vezi elementarne zajedničke platforme za svoj nastup u Skupštini. Isto tako, kao što nam praksa u poslednjih pet meseci pokazuje, predsedniku, koji ujedno vrši funkciju i kolonijalnog upravnika, nije potrebna ni vlada ni skupština da bi donosio odluke“, kaže Radonjić.

Već sada znamo da će Ana Brnabić funkciju premijerke obavljati dve godine, a zatim će na njeno mesto doći Miloš Vučević. Šta stoji iza ovakve Vučićeve odluke?

„Pitanje koje se na prvom mestu postavlja nije šta stoji iza Vučićeve odluke, već zašto bi se Vučić o tome uopšte pitao. Sa koje pozicije on to izjavljuje? Ako je sa pozicije predsednika Republike onda krši Ustav jer za to pitanje nema nikakvu nadležnost. Ako je iz perspektive predsednika naprednjaka, opet krši Ustav jer je njegova predsednička funkcija nespojiva sa stranačkom“, kaže.

Spekuliše se da će se Vučić ne samo povući sa čela SNS, već će formirati novi politički pokret, što je indirektno i sam najavio. On je izjavio da je Srbiji potreban „blok pristojne i normalne Srbije – Srpski blok, koji će biti građanski i nacionalni“. Kako to komentarišete? Zašto Vučiću treba novi „blok“?

„Zamajavanje narodnih masa zaglupljenih režimskim medijima i rijalitima. Takođe, u pitanju je oksimoron, jer je naprednjački nacionalizam, onaj isti iz devedesetih godina prošlog veka, nespojiv sa građanskim opredeljenjem za demokratiju, vladavinu prava, slobodu govora, slobodne medije, regularne izbore itd“, dodaje Radonjić.

Imamo novi saziv Skupštine Srbije i u njemu opoziciju koju nismo imali. Imaju li oni kapaciteta da nešto promene?

„Pripadnici proputinovske opozicije su, verovatno nimalo jeftina, ikebana ove vlasti. Za tzv. prozapadnu sam već delimično dao odgovor iz kojeg proističe da nemaju kapacitet za bilo kakve promene. Štaviše, namerno ili ne, čini mi se da srljaju u greške. Neki nude svoju platformu za rešenje kosovskog pitanja, drugi su se ućutali i ne spominju više “partiju i bratiju”, dok treći već otvoreno najavljuju da će biti konstruktivni u donošenju teških odluka koje su pred Srbijom. Ključno je ostaviti ga da se sam koprca u svom blatu. U protivnom, opozicija preuzima ulogu paravana za diktaturu“, kaže profesor.

Opširnije čitajte na Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare