OEBS frustriran što procesi za napade na novinare u Srbiji toliko traju

Vesti 03. nov 202212:42 0 komentara
novinari mediji mikrofoni
Shutterstock/ilustracija

Šef misije OEBS u Srbiji Jan Bratu izjavio je na konferenciji "Stop nekažnjivosti" povodom Dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima da su on i njegove kolege iz OEBS frustrirani što procesi suđenja za napade na novinare toliko traju.

Kako se navodi u saopštenju, Bratu je rekao da mu je drago što slučaj ubistva novinara Milana Pantić kreće kroz sistem pravosuđa, ali da misli da je daleko od kraja.

„Moram reći da je srpsko zakonodavstvo dobro, ali je samo pitanje kako se ono sprovodi, odnosno ne sprovodi. U tom pogledu razumem frustraciju koja postoji, koja se vidi. Moram reći da postoje mali koraci napred koji se vide, ali je potrebno uraditi mnogo više kako bi sistem reagovao i postavio se na svoje mesto“, istakao je Bratu.

Govoreći o izveštaju OEBS zasnovanom na anketi u fokus grupama, Bratu je rekao da čak 55 odsto ispitanika misli da im je bezbednost ugroženja zbog posla kojim se bave, 44 odsto je upoznato sa procedurama koje su im na raspolaganju kada su ugroženi, a 30 odsto ispitanika je prijavilo neke od slučajeva napada policiji ili tužilaštvu.

Novinarka Jelena Zorić rekla je da je „jezivo saznanje“ da duže od dve decenije ne može da se reši ubistvo Milana Pantića, da to novinare čini uplašenim, a neaktivnost istražnih organa građane čini poniženim.

Zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković rekao je da je sa njegove strane nezahvalno da komentariše taj predmet, ali da se nada da će posle 21 godine imati dovoljno dokaza koji bi mogli da ukažu u kom pravcu bi postupanje tužilaštva i policije moglo da ide.

„Ne mogu da se složim sa tim da je to policijski razrešeno, u tom slučaju bi značilo da pred tužiocem stoje dokazi u barem osnovnoj sumnji da su određena lica izvršila krivično delo“, istakao je Stamenković.

U onlajn obraćanju zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara (IFJ) Džeremi Dir rekao je i da se uprkos tome što se obeležava desetogodišnjica akcionog plana UN novinarska profesija suočava sa brojnim problemima i da devet od 10 napada na novinare prođe nekažnjeno, a da se nasilje nad novinarima udvostručilo.

Član uprave i potpredsednik Izvršnog odbora UNS Budimir Ničić govorio je o neefikasnim istragama o sudbinama kidnapovanih i ubijenih novinara na Kosovu i Metohiji, navodeći da UNMIK i Euleks nisu radili svoj posao ili da su radili površno, te da Euleksi nije rešio nijedan slučaj, niti aktivno vodi neku istragu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!