Održano još jedno ročište u postupku „Jovanjica 1“, saslušana dva svedoka

Vesti 28. apr. 202217:16 > 19:061 komentar
Podeli:

U Specijalnom sudu nastavljeno je suđenje vlasniku imanja "Jovanjica" Predragu Koluviji.

Završeno je još jedno ročište u postupku poznatijem javnosti kao „Jovanjica 1“, u kojem je prvookrivljeni Predrag Koluvija kao organizator kriminalne grupe koja je neovlašćeno uzgajala i prodavala marihuanu.

Danas su saslušana dva svedoka, oba svedoka koja su radila na imanju Jovanjica od septembra 2019. godine pa sve do policijskog upada na imanje Jovanjica 13. novembra 2019. godine. U pitanju su dva zaposlena Mirjana Arsić i Saša Grnčarski. Glavna pitanja tužioca za njih dvoje bila su u vezi sa tim da li su oni dok su radili koristili Blekberi telefone i aplikaciju razgovor i da li su tako komunicirali sa Koluvijom.

Arsić je kazala da je imala službeni telefon, isto kao i Grnčarski. Od samog dolaska na imanje Jovanjica, odnosno od kad su bili zaposleni, imali su telefone. Arsić je rekla da je sa Koluvijom razgovarala preko aplikacije Telegram, s druge strane Grnčarski je kazao da nije imao niti jednu aplikaciju koja se pominje na tom službenom telefonu. Oboje su imali telefone i nakon što se upad policije dogodio.

Arsić je rekla da je dve godine nakon upada posedovala telefon, te da se nakon toga polomio, pa ga je dala prijatelju, inače bivšem kolegi sa imanja, a Grnčarski je rekao da mu je telefon ostao na imanju Jovanjica onda kada je policija tamo upala i da je tamo ostao sve vreme.

Povezane vesti

Tužilac za organizovani kriminal Saša Drecun im je predočio dokaze, odnosno, fotodokumentaciju, slike prepiski koje su imali sa Koluvijom, Arsić je potvrdila da to jeste njena prepiska sa Koluvijom, ali je rekla da je komunikacija vršena preko aplikacije Telegram, dok je određene poruke Grnčarski rekao da prvi put vidi.

Pitanja u vezi sa posedovanjem Blekberi telefona i u vezi sa korišćenjem aplikacije Razgovor su bila glavna okosnica pitanja koja je tužilac imao i za neke prethodne svedoke na prethodnim ročištima.

Danas je jedan od advokata Koluvije Vladimir Đukanović kazao da je aplikacija Razgovor "dečja igračka", koja može da se skine sa Playstora i da se njom može lako manipulisati i da poruke mogu da se antidatiraju.

Još jedan od Koluvijinih advokata Ivan Bajazit rekao je da oni temelje svoju odbranu na tome da pokažu da se lako moglo manipulisati sa tom aplikacijom, te da se ne mogu temeljiti optužbe prema Koluviji i ostalima na osnovu toga.

"Manipulisalo se telefonom gospodina Koluvije. Podsetiću vas na jednu činjenicu koja je vama dobro poznata. On je lišen slobode 13. novembra. Njegov telefon je bio u upotrebi, bio je aktivan, čak je primao pozive narednih mesec dana. Znate kad vam neko uzme telefon i dođe u druge ruke, vi više ne odgovarate ni za šta što se u njemu nalazi", rekao je Bajazit.

Policija je dva meseca nakon što je Koluvija uhapšen uspela da dešifruje aplikaciju Razgovor i na taj način uđe u sadržinu poruka.

Sledeće ročište u postupku "Jovanjica 1" zakazano je za 9. jun.

Takođe se vodi i postupak "Jovanjica 2". Pripremna ročište nisu daleko odmakla od početka, od maja prošle godine ne uspeva sudsko veće da održi pripremno ročište.

I u jednom i u drugom postupku primetna je zanimljiva kombinatorika kada je reč o Koluvijinim advokatima kojima on otkazuje i daje punomoćja ili pak oni njemu otkazuju saradnju.

U maju 2021. Koluvija otkazuje punomoćje svim svojim braniocima u postupku Jovanjica 2, iako tim istim advokatima nije otkazao punomoćje u postupku Jovanjica 1. Njih troje Zora Dobričanin, Aleksandra Zlatić i Svetislav Bojić uz Vladimira Đukanovića u tom postupku nastavljaju da ga brane. Koluvija zbog toga u postupku Jovanjica 2 dobija advokata po službenoj dužnosti, Aleksandra Živanovića, kom nakon devet meseci daje punomoćje i on počinje da ga zastupa i u Jovanjici 1 od februara 2022. godine.

U martu advokatska kancelarija Zore Dobričanin Nikodinović otkazuje punomoćje Koluviji i drugim klijentima u Jovanjici 1. Ona je tada objasnila da se sa Koluvijom razišla zbog toga što su imali različite stavove u pogledu dalje koncepcije odbrane. Novi advokat Koluvije umesto nje je Ivan Bajazit. U aprilu Bajazit od Koluvije dobija ponomoćje da ga zastupa u Jovanjici 2, umesto advokata po službenoj dužnosti, koji je u međuvremenu počeo da ga zastupa u Jovanjici 1. Bajazit traži vreme da upozna sa predmetom i pripremno ročište u postupku Jovanjica 2 se još jednom odlaže.

Komentari

Vaš komentar