Održana Parada ponosa u Prištini, ovogodišnji slogan „Zajedno i ponosni“

Vesti 01. jul. 202117:181 komentar
Podeli:
Izvor: Reuters/Florion Goga

Pod sloganom "Zajedno i ponosni", u Prištini je u četvrtak održana Parada ponosa na kojoj su pripadnici LGBT zajednice zatražili solidarnost, jednakost, pravdu i društvene promene.

U nedelji promocije LGBT prava u Prištini, održana je peta po redu Parada ponosa, a učesnici su sa zastavama u duginim bojama i brojnim transparentima prošetali glavnim trgovima kosovskog glavnog grada. Organizatori su istakli da je Parada ponosa u Prištini prerasla u tradicionalnu manifestaciju koja ukazuje na položaj pripadnika LGBT zajednice.

„Pozivamo što veći broj građana da se pridruži ovoj inicijativi, jer polno i seksualno opredeljenje svakog pojedinca je važno i na to svako ima pravo“, kazala je jedna od organizatora Parade ponosa Marigona Šabiu.

Prema njenim rečima, pripadnici ove zajednice se suočavaju sa neprihvatanjem i osudama, počev od porodice do obrazovnih institucija.

„Imamo i slučajeve nasilja prema pripadnicima ove zajednice, stoga se nadamo da ćemo ovim putem bar malo podići svest o potrebi jednakog ophođenja prema svima koji pripadaju LGBT zajednici“, kazala je ona.

Među učesnicima Parade bilo je i nekoliko predstavnika LGBT zajednice iz Srbije i Severne Makedonije.

Podršku pripadnicima LGBT populacije na Paradi ponosa pružili su američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet, finska ambasadorka Pia Stjernval i poslanica Adriana Matoši.

Parada je prošla bez incidenata, dok su skup obezbeđivali pripadnici kosovske policije.

Komentari

Vaš komentar