Održana komemoracija Ivanu Klajnu

Vesti 25. maj 202115:36 3 komentara
Screenshot/ Novosadska tv

Za Ivana Klajna jezik nije bio nauka iznad jezika, već živa materija, rekla je akademik Zlata Bojović na komemorativnom skupu povodom smrti čuvenog lingviste, filologa i člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), na kome govorili i akademik Predrag Piper i profesorka Filološkog fakulteta Julijana Vučo.

Bojović je istakla da je Klajn bio vredni poslenik na mnogim poljima filologije, posvećeni nosilac prevažnih poslova u Odboru za standardizaciju jezika SANU, i to u vremenima u kojima je jezik bio i jeste „jedno od najranjivijih delova naše stvarnosti“.

Pročitajte još:

„Jezikom kao pojedinci i kao narod čuvamo sve ili gubimo sve, a Klajn je toga bio svestan“, naglasila je Bojović.

Bojović je podsetila na bogato delo koje je za sobom ostavio Klajn na poljima lingvistike, srbistike i italijanistike, a istakla je da je bio i „strastveni prevodilac“, urednik značajnih stručnih časopisa i profesor brojnim generacijama studenata Filološkog fakulteta.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2000. godine, a za redovnog člana 2003.

Akademik Predrag Piper istakao je da je Klajnovo ime bilo poznato koliko u naučnim krugovima, toliko i u najširoj javnosti.

„Njegovo ime bilo je sinonim za najmerodavniju ličnost kada je reč o aktuelnim pitanjima jezičke norme i kulture govora i od njega se očekivalo da najpouzdanije ukaže na širenje neke nove reči ili na jezičku grešku, odnosno na to šta treba reći, a šta izbegavati, što je on činio jasno, sa lakoćom i znalački“, kazao je Piper.

Profesorka Julijana Vučo rekla je da je u široj javnosti gotovo ostao nepoznat njegov blistavi rad na polju italijanistike, ali da je zato izuzetno poznat njegov novinarski opus.

„U novinarski posao uplovio je pišući za časopis ‘Zvuk’, a sa kućom ‘Politika’ sarađivao je celog života prevodeći, između ostalog, i stripove ‘Asteriks’ ili ‘Tin Tin’ a poslednji tekst u nedeljniku NIN izašao je 25. marta i opisao Klajna onako kako smo ga mi njegovi učenici i saradnici znali – preciznog, neumoljivo tačnog i pouzdanog“, rekla je Vučo.

Akademik Ivan Klajn preminuo je 31. marta ove godine u 85. godini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare