Održan protest advokata u Novom Sadu zbog nerasvetljenih napada na kolege

Vesti 11. maj 202215:35 1 komentar
021.rs

Advokati Advokatske komore Vojvodine protestovali su ispred zgrade suda zbog nerasvetljenih napada na predstavnike njihove profesije.

Kako su naveli, okupili su se u znak solidarnosti sa kolegama, ali i da pritiskom utiču na istražne i sudske organe da se počinioci napada, od kojih je poslednji paljenje automobila Dragana Konjevića u Somboru, identifikuju i procesuiraju, prenosi portal 021.rs.

Vladimir Beljanski predsednik Advokatske komore Vojvodine rekao je da ovim protestom šalju jasnu poruku.

„Advokati su deo pravosuđa, bez nas nema zaštite ljudskih prava, bez nas nema pristupa pravdi i bez nas nema pravičnih suđenja. Za vladavinu prava smo važni isto koliko i sudije i tužioci i moramo uživati istu zaštitu, isti ugled i isti društveni status. Put do pravične presude kroz primenu zakona je jedan put kojim istovremeno hodaju građani, sudioci, tužioci i advokati“, istakao je Beljanski.

Kako je naveo, da bi advokati mogli da pružaju pravnu pomoć, moraju da budu nezavisni i zaštićeni od svih negativnih uticaja.

„Ako smo fizički ugroženi, izloženi napadima i pretnjama, onda smo izloženi drastičnim negativnim uticajima“, naglasio je.

Posebnu zaštitu, istakao je, moraju imati disciplinski organi komore.

„Paljenje automobila Draganu Konjeviću, disciplinskom sudiji, bacanje bombe na kuću dr Miroslava Đorđevića, zamenika disciplinskog tužioca, kao i svi ostali napadi na advokate, moraju biti rešeni otkrivanjem i kažnjavanjem počinilaca“, kazao je Beljanski pred oko 200 advokata koji su se okupili ispred novosadskog suda.

Beljanski je rekao da ih „niko ne može ubediti da policija i tužilaštvo ne mogu da otkriju i obezbede dokaze o tome ko stoji iza napada na advokate“.

„Čak je i sinoć, pred ovaj skup upućen anonimni mejl ispred fantomske organizacije kojim se svim advokatima koji će doći na ovaj protest preti snimanjem, kako bi ostalo zabeleženo ko je u ovom učestvovao i kako bi kasnije snosili posledice. I to je prijavljeno tužilaštvu i policiji. Uz malo truda može se otkriti preko IP adrese ko je poslao mejl i da li je povezan sa drugim napadima na advokate“, rekao je predsednik AKV.

021.rs

Kako je posle rekao novinarima, članovima komore stizale su i SMS poruke sa nepoznatog broja, a sa njegovim potpisom, u kojima se kao mesto okupljanja navodi neko drugo, verovatno kako bi se umanjio broj okupljenih.

On je ocenio da se i zbog toga ko je napadnut, a i zbog ovih poruka, sumnja da su u pitanju ljudi iz profesije.

„Ako su ti što to rade kolege, onda oni nisu kolege, već su kriminalci“, istakao je Beljanski.

Vesna Guteša, predsednica ogranka Advokatske komore Vojvodine u Zrenjaninu, rekla je da su uvredama od strane ove vlasti advokati stavljeni na „margine ovog društva“.

„Moramo delovati kao jedan organizam, pritiskom uticati na organe sudske i svake druge vlasti da obrate pažnju na ove brutalne napade na advokate“, rekla je Guteša u obraćanju okupljenima.

Mitrović: Država nam uništava ono najdragocenije – dostojanstvo

Branislav Mitrović iz somborskog ogranka Komore ocenio je da ova država „sistematično uništava ono što je kod nas najdragocenije, a to je dostojanstvo“.

„Dostojanstvo temeljito gubimo. Šta je sledeće? Imovina? Iza toga? Životi, zdravlje naše i naših porodica“, upitao je Mitrović.

Obraćajući se onim advokatima koji možda sarađuju sa vlasti iz koristi naveo je da su oni samo trenutno nečiji miljenici, a da će sutra biti ono što jesu, „a to je otirač“.

Advokat Vladimir Horovic smatra da je „diskriminacija najegzaktniji pojam za postupanje ove države prema advokatima“.

„Policija ne preduzima adekvatne radnje u pravcu otkrivanja motiva i identifikacije učinilaca krivičnih dela. Tužilaštvo potpuno indolentno ne postupa prema zakonima i ovlašćenjima u cilju gonjenja i izdavanje naloga policiji kako bi se identifikovali izvršioci, nalogodavci i motivi za izvršenje krivičnih dela prema advokatima“, naveo je Horovic i dodao da se tako u društvu stvara atmosfera opravdanosti napada na advokate.

021.rs

Ocenio je da je institucijama potrebno postaviti oročen zahtev za hitno otkrivanje počinilaca i nalogodavaca napada, u suprotnom, organizovati štrajk, odnosno obustavu rada.

Potpredsednik Advokatske komore Vojvodine Joža Laslo zaključio je da je, ukoliko se država ne angažuje u zaštiti funkcionera komore koji rade na najvažnijim poslovima, to poraz „pravne države i svih nas“.

Za idući utorak zakazan je sastanak u Ministarstvu pravde na kojoj će, između ostalog, tražiti osnivanje radne grupe koja će se baviti ovim pitanjem. Ukoliko to ne uredi plodom, moguća je obustava rada.

Podsetimo, automobil advokata Dragana Konjevića zapaljen je u subotu, 23. aprila u Somboru Još uvek nije otkriven ni počinilac napada na advokata dr Miroslava Đorđevića iz Zrenjanina za krivično delo teško ubistvo u pokušaju, kada je na njegovu porodičnu kuću bačena bomba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare