Održan antiratni skup, od Rusije se traži da povuče iz Srbije 4.036 obaveštajaca

Vesti 28. maj 202216:37 > 18:46 159 komentara

Neformalna grupa "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" održala je još jedan antiratni protest u centru Beograda, na kom je poručeno da Rusija mora da prestane sa napadima i da politika ne sme da bude ispred životi ljudi. Aktivisti su posle skupa otišli do Ambasade Rusije, gde su predali listu zahteva među kojima i zahtev da Rusije povuče iz Srbije svoja 4.036 agenta obaveštajnih službi.

Okupljeni građani su sa Trga Republike i ove subote poručili da rat u Ukrajini koji traje više od tri meseca mora što pre da se završi. Naveli su i da je napad Rusije na Ukrajinu nezakonit i sraman i da krši sve posultate međunarodnog prava. Koordinator grupe Pjotr Nikitin je pozvao Srbe da „otvore oči i ne veruju lažima“ za koje je rekao da se šire preko nekih televizija sa nacionalnom frekvencijom i tabloida, navodeći, uz odobravanje okupljenih, da u Ukrajini nema nacista.

„Nije moguće zamisliti svet bez Rusije, ali opet nije moguće zamisliti ni svet u kome će Rusija po sopstvenom nahođenju drugima određivati način života i stepen sloboda koju uživaju, ako joj se taj izbor ne dopada onda će ubijati ljude, rušiti im naselja, pustošiti gradove, razarati kulturu i arhitekturu“, rekao je Ivan Videnović.

Predsednička kandidatkinja nedavnih izbora i članica koalicije „Moramo“, Biljana Stojković, poručila je da nema važnijeg mesta od ovog na kojem treba biti danas i da se duboko klanja okupljenima jer pokazuju upornost u solidarnosti.

„Nijedan ljudski život ne može biti vredan borbe za teritorije. U Srbiji se mora poslati poruka da znamo ko su zločinci i znamo ko su žrtve“, rekla je Stojković.
Aktivistkinja Aida Ćorović je rekla, čitajući poruku u ime brojnih ženskih grupa, da se „više od sto gradova u Ukrajini nalazi pod stalnom paljbom ruske vojske“.

„Svako do nas, a mi žene pre svih, treba da se zalažemo za mir. Prioritet je zaustaviti rat i početi mirovne pregovore“, navela je Ćorović.

Istakla je da je rat u Ukrajini kao i svi ostali „besmislen, plod patrijarhalnih modela nadmetanja i dominacije, muški rat u muškom svetu“.

Kako je rekla, „potpuno iracionalno slavljenje ruske agresije postalo je dominantna matrica razmišljanja u u Srbiji“.

Skupu su prisustvovali i političari Aleksandar Olenik i Zoran Živković.

Aktivisti su se posle skupa uputili ka Ambasadi Rusije, gde su predali listu zahteva: da se se trupe Ruske Federacije odmah povuku sa svih teritorija suverene Ukrajine i da se svi počinioci ratnih zločina u kojima je stradalo više desetina hiljada civila odmah isporuče pravosuđu Ukrajine, radi suđenja za ratne zločine.
Od Rusije je zatraženo i da odmah povuče „svih svojih 4.036 agenata obaveštajnih službi“ iz Srbije, a posebno „27 agenata u Vladi Srbije, sedam agenata u Predsedništvu Srbije, 86 agenata u Ministarstvu odbrane, 64 agenta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, svih 113 agenata u Bezbednosno informativnoj agenciji i brojne agente u verskim organizacijama u Srbiji“.

Kako bi se Ukrajini pomoglo, na protestu je prikupljana humanitarna pomoć, koja će biti prosleđena na adresu ukrajinske ambasade u Beogradu.

Sve o današnjim dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare