Odobren početak postavljanja spomenika „Nevinim žrtvama“ u Novom Sadu

Vesti 27. jun 202213:23 > 13:24
Podeli:
Novi Sad
Izvor: Shutterstock

Gradska uprava za urbanizam odobrila je početak parternog uređenja, izgradnje postamenta i postavljanja javnog osvetljenja za sporni spomenik nevinim žrtvama 1944/45 na Limanu IV.

Kako prenosi 021.rs, Uprava za građevinsko zemljište i investicije, koja je investitor u ovom slučaju, već je prijavila radove, a na mestu gde bi spomenik trebalo da bude postavljen počele su pripreme.

Povezane vesti

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ranije je najavio da će obeležje na uglu ulica Ive Andrića i 1300 kaplara na Limanu IV biti postavljeno do jeseni.

Posao postavljanja spomenika, kom se protive antifašistička udruženja i veliki deo opozicije, dobila je grupa ponuđača na čelu sa „Ekonomist elektro“ iz Beočina. Ove firme će posao uraditi po ceni od gotovo 1,5 milion dinara sa uračunatim PDV.

Ugovorom je predviđeno da ove firme izvedu radove na uglu Ive Andrića i 1.300 kaplara, gde bi trebalo da se uredi mali trg sa skulpturom u središtu popločanog platoa i pristupnim stazama. Prostor će upotpuniti i klupe, korpe za otpatke i led rasveta, koja će imati i projektore za posebno osvetljavanje spomenika.

Skulptura je delo akademskog vajara Lasla Silađija, a spomenik se izrađuje od mermera. Dimenzije su 120x130x120, nalaziće se na postamentu od armiranog betona, koji stoji na stepeniku. Težina skulpture je između dve i dve i po tone.

Podizanju spornog spomenika protivi se veliki deo javnosti i novosadske opozicije, jer se na spisku žrtava nalaze osobe koje su osuđene kao ratni zločinci i saradnici okupatora. Poslednji protest je bio krajem decembra, kada je Antifašistički front 23. oktobar organizovao skup na mestu gde treba da se postavi spomenik i oni su tada saopštili da neće dozvoliti da se ovo obeležje tu postavi.

Antifašistički front 23. oktobar uputio je čak i apel međunarodnoj javnosti, u kojem je upozorio na nameru novosadskih vlasti da podignu spomenik „navodnim nevinim žrtvama“.

Komentari

Vaš komentar