Odnosi Srbije i Hrvatske i dalje loši, analitičari – dežurni krivci s obe strane

Vesti 16. okt 202219:18 28 komentara

Različiti pogledi ne čude, ali koliko političke elite rade na tome da se jaz smanji? Analitičari regionalnih odnosa smatraju da državnici i iz Srbije i Hrvatske nemaju volju da poprave međusobne odnose.

Patrijarh Porfirije rekao je da je u Vukovaru „samo zbog hrama i molitve“, te da nema reči o provokaciji. Direktor Centra za regionalizam nije siguran da li je za posetu mogao da bude izabran neki drugi datum, ali podseća da je Vukovar inače zbog svoje istorije osetljiv na pojedine događaje.

POVEZANE VESTI

„Tamo imamo i gradonačelnika Penavu, koji nije baš za pomirenje i mislim da je on glavni krivac što u Vukovaru nema ćirilice. Vukovar je jedno osetljivo područje, tako da se svaki događaj može iskoristi da se neke stvari mogu pogoršati u našim odnosima“, kaže Aleksandar Popov.

Poslednji u nizu, slučaj „Petrovačka cesta“ pokazuje netrpeljivost i razdor između rukvodstava dve države.

Najviši hrvatski zvaničnici drže do stava da se radi o provokaciji i politički montiranoj optužnici, te su više puta najavili od toga da će učiniti sve da zaštite optužene pilote do toga da će Srbiju sprečiti na njenom evropskom putu. Samo nekoliko dana pre toga, na samitu u Pragu pljuštale su oštre izjave zbog nafte i sankcija Rusiji.

„Ljudi su izmislili čak moju izjavu, rekli su da sam ja rekao da je Hrvatska kriva, a ja vam ponavljam da je Hrvatska samo radila svoj posao, sve ono što radi više decenija, dakle od 1941. pa na dalje, ništa se tu promenilo nije“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno.

„To je celo vreme, ta jedna nenormalna retorika koja dolazi iz Srbije, da li od Vučića, da li od Brnabić ili od njihovih trbuhozboraca, tabloida. Ja sam prvi put doživeo ove godine da sam ja baš glavni ustaša u Hrvatskoj, da je ovo najustaškija vlada u Hrvatskoj“, ocenio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Već četiri godine nema susrete na vrhu dve susedne države. Popov smatra da se samo dalje pogoršavaju odnosi, što ne ide u korist ni građanima Srbije ni građanima Hrvatske.

„To je jedan manir koji koristi možda vladajućoj strukturi ove države, jer na taj način oni zabašuruju neke svoje unutrašnje probleme i afere, a ujedno homogenizuju svoje biračko telo i skreću temu sa nekih stvari koje bi inače bile neugodne po njih“, naglašava Popov.

I jedna i druga strana svojom retorikom podjednako doprinose zaoštravanju odavno načetih odnosa. Dežurni krivci za to dolaze sa obe strane. Sa srpske strane, smatra Popov, ministar Aleksandar Vulin, sa druge, hrvatski predsednik Zoran Milanović, samo rade na dodatnoj zavadi i ne vidi kraj nizu loših događaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare