Odluka u SAD uzdrmala svet: Poraz svih, kažu aktivisti, oglasila se i Konstrakta

Vesti 26. jun 202219:09 > 19:25154 komentara
Podeli:

Nakon što je Ustavni sud u Sjedinjenim Američkim Državama preinačio sopstvenu odluku i praktično ukinuo pravo na abortus, pokrenule su se, pre svega žene, u celom svetu. Zabrinjavajuće je to što svaki dan moramo da se borimo za prava koja smo već osvojili, kaže za N1 Dragoslava Barzut iz Građanske inicijative. Osim nevladinog sektora, ovakva odluka uzdrmaće i političku scenu sveta, a u Srbiji to već pokazuju ministarka Zorana Mihajlović i njen kolega iz SNS-a Vladimir Đukanović.

Na klinici za abortus u Litl Roku u Arkanzasu – državi koja ima donet zakon koji dozvoljava prekid trudnoće vrata su se zatvorila za prijem pacijenatkinja čim je mišljenje suda objavljeno na internetu, prenosi BBC na Srpskom . Za to vreme u Americi besne protesti, a žene poručuju da je njihovo telo njihova stvar.

POVEZANE VESTI

„Ovo je poraz za sve nas, naročito za žene koje dolaze iz siromašnijih delova Amerike, ali i celog sveta. Poslednje vreme svedočimo nizu događaja koji nam govore da su međunarodna i ljudska prava krhki i da ih treba čuvati svaki dan. Ono što mi koji se bavimo ljudskim pravima govorimo, jeste da jednom osvojena prava ne znače zauvek, i strah sa kojim se budimo zbog tog toga je opravdan“, kaže aktivistkinja Dragoslava Barzut.

A kako to izgleda u Srbiji na političkoj sceni: funkcioner vladajuće, Srpske napredne stranke, žene na društvenim mrežama prikaže kao krave, zatim ministarka Vlade Srbije poruči da se, kako tvrdi, glup ne traži, već se sam javlja, na šta joj kolega kaže da opet muče.

„Odlukom Vrhovnog suda od današnjeg dana žene u SAD imaju manje slobode nego što su imale njihove majke. Ne samo da je reč o napadu na demokratiju i vrednosti savremenog društva, ovo direktno ugrožava živote i zdravlje žena“, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

„Pravo na život je najvažnije ljudsko pravo. Otuda pravo na abortus ne može biti isključivo pravo žene, jer time legalizujemo prekid nečijeg začetog života. Koja je razlika između čedomorstva koje je kažnjivo i abortusa koji nije? Samo u momentu ubistva“, napisao je Vladimir Đukanović iz SNS.

Američki Vrhovni sud preoblikovan je za vreme mandata Donalda Trampa imenovanjem trojice sudija i nazvan je najkonzervativnijim u modernoj istoriji SAD.

„Nikada ne bih podržao tako nešto, zato što smatram da je abortus pravo žene. Da li mi se sviđa ili ne sviđa, to je drugo pitanje. To je pravo žene, pravo majke, mi imamo pravila koja o tome jasno govore“, poručuje predsednik Srbije.

Negde daleko od politike i društvenih mreža pevačica i nova regionalna pop ikona Konstrakta poručila je sa nastupa u Zagrebu: „Pazite šta radite večeras, danas imamo manje prava nego pre“.

Komentari

Vaš komentar