Odluka o trećoj dozi vakcine protiv kovida u Srbiji biće saopštena do 1. avgusta

Vesti 11. jul 202111:16 > 13:42 101 komentara
vakcina, vakcinacija
N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će odluka, odnosno preporuka, o "trećoj dozi vakcina" protiv koronavirusa biti saopštena do 1. avgusta.

„Nacionalno telo za imunizaciju radi studije, prati proizvođače vakcina i njihove studije u vezi sa trećom dozom. Do 23. jula oni će da daju svoje mišljenje o trećoj dozi Kriznom štabu, a štab će do 1. avgusta da donese preporuku za građane“, rekla je Brnabić za televiziju Prva.

Ona je dodala da se prate studije proizvođača, kao i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, ali da će i domaći stručnjaci izneti svoje studije.

„Ne kasnimo u ovome, donećemo odluku na vreme, da svi budu mirni“, rekla je premijerka.

Broj vakcinisanih i dalje ispod 50 odsto

Ona je navela da broj vakcinisanih građana u Srbiji i dalje nije stigao do 50 odsto, ali je dodala da se prelazak te brojke očekuje se u narednim danima.

Kako je kazala, trenutno je u Srbiji vakcinisano 48,6 odsto građana.

„Vakcinacija trenutno ide jako loše. Loznica i Kraljevo su opštine koje su se priključile grupi koja je prešla 50 odsto, još devet lokalnih samouprava su vrlo blizu da pređu. Treba nam više od toga i moramo više da radimo. Pre svega omladina. Juče su dolazili studenti iz Sarajeva da se vakcinišu, a naši to ne koriste dovoljno“, rekla je premijerka Brnabić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare