Odluka jednog bivšeg upravnika zatvora košta nas bar pola milijarde dinara

Vesti 17. jan. 202120:35 > 20:3639 komentara
Podeli:

Odluka bivšeg upravnika Kazneno-popravnog zavoda Beograd da zaposlenima koji žive van Beograda ne isplaćuje putne troškove, danas košta sve poreske obveznike. Radi se o odšteti od više stotina miliona dinara koju država isplaćuje zatvorskim čuvarima, jer su taj spor dobili na sudu. Postupak je u jednom trenutku bio obustavljen, pošto je tužilaštvo tvrdilo da je okrivljeni umro. Zapravo, samo ga nije potražio na pravoj adresi.

Stopiranje putnih troškova bivši upravnik zatvora pravdao je procedurama. Zaposleni su procedure proverili i pare za put do posla potražili na sudu. Odluka je doneta u njihovu korist, pa je do sada na račune zatvorskih čuvara isplaćeno pola milijarde dinara. Presudu čeka još oko 40 njih.

„Ukoliko uzmemo u obzir jedinstveno tumačenje prava od strane Vrhovnog kasacionog suda, ja očekujem da će do kraja, šteta za državni budžet prelaziti iznos od milijarde dinara“, navodi Miloš Vlahović, advokat.

Put od krivične prijave, protiv sada bivšeg upravnika Milana Pavlovića, do prve presude bio je dug. Sindikat zaposlenih u pravosuđu prijavu je napisao još 2017. godine. „Malo se igraju odbojke, stonog tenisa, pa ćemo videti šta će se desiti“, komentariše Zvonko Tomašević iz tog sindikata.

A prijavi se desilo to da ju je Osnovno javno tužilaštvo posle godinu dana prebacilo u Više, gde je svoj red čekala još godinu dana. Potom je stigla u Apelaciono, pa ponovo vraćena u Osnovno. Čekajući tako, dočekala je i smrt okrivljenog. Međutim, samo privremenu.

„Prvo osnovno javno tužilaštvo je negde u oktobru prošle godine, nemojte me držati za reč, donelo je rešenje kojim je obustavljen postupak iz razloga smrti Milana Pavlovića. Nakon dobijanja tog rešenja, izjavio sam prigovor, koji je od strane Višeg javnog tužilaštva usvojen, jer je ustanovljeno da je čovek živ“, navodi advokat Vlahović.

I ne samo da je živ, nego je i dalje na spisku za plate iz budžeta, ali sada na mestu zamenika upravnika Specijalne zatvorske bolnice.

„To znači da ga neko čuva, da ima neka leđa i verovatno su sa njim to radili. Moja pretpostavka je jedino to, nema drugog opravdanja“, kaže Zvonko Tomašević iz sindikata.

Kako se pravda ponovni angažman nekoga ko je dokazano oštetio budžet države, pitali smo i Ministarstvo pravde. Odgovore čekamo.

Komentari

Vaš komentar