Odloženo pripremno ročište za Belivukovu grupu

Vesti 26. apr 202210:49 > 14:44 4 komentara

Pripremno ročište u postupku protiv Veljka Belivuka i njegove grupe zbog pet ubistava pred Specijalnim sudom, ponovo je odloženo zbog toga što su dvojica okrivljenih ostali bez advokata u ovom postupku.

Advokat Dejan Lazarević u ovom postupku brani Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i druge okrivljene. Inače Lazarević je advokat i Darka Šarića u odvojenom postupku. Uhapšen je 14. aprila u međunarodnoj policijskoj akciji kada su, osim njega, uhapšen i Šarić i još tri osobe kojima se stavlja na teret da su bili deo organizovane kriminalne grupe koja je izvršila niz krivičnih dela.

Lazarević se od hapšenja nalazi u pritvoru, zbog čega su dvojica optuženih – Vladimir Grek i Vlade Draganić – ostali bez branilaca. Belivuka, Mijkovića i druge branjenike Lazarevića i dalje brani advokat Nikola Ristović, koji je i danas bio na ročištu.

Jedan od advokata odbrane Dragoš Cukavac rekao je da „nije bila obezbeđena odbrana za sve okrivljene“, tako da je suđenje odloženo za 24, 26. i 27. maj.

Advokatica Miljana Perendija, koja zastupa jednog od okrivljenih, kaže da je okrivljenima koji su ostali bez advokata dat „kratak rok“ da obezbede nove.

„Naloženo je okrivljenima da u roku od mesec dana obezbede sebi druge advokate, što smatram da je ovaj postupak neozbiljan jer je to vrlo kratak rok. Nema nijednog advokata koji je u stanju da pripremi za mesec dana ovako obiman predmet. Takođe, po meni sudija je pogrešio što nije prozvao sve okrivljene da ih pita da li oni, pored Ristovića, žele i nekog drugog advokata“, navela je.

Optužnica koja tereti Veljka Belivuka, njegovog najbližeg saradnika i još 28 osoba za pet teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja, postala je pravosnažna u novembru 2021. godine. Suđenje je trebalo tada da počne, ali je odlagano jer je sudija Zorana Trajković kojoj je prvobitno dodeljen predmet mesecima bila na bolovanju, zbog čega je predmet prosleđen sudiji Vinki Beraha Nikićević.

Optužnica se većinski temelji na porukama koje su članovi Belivukove grupe razmenjivali preko aplikacije za zaštićenu komunikaciju „skaj“, a koju je dešifrovala francuska policija i dostavia srpskoj. Postoje i svedočenja članova grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom.

Prethodni termini za pripremna ročišta u postupku protiv Belivuka i njegove grupe, koja su bila zakazana u martu, su tada bila odložena zbog toga što su advokati i optuženi tražili promenu tužilaca i postupajućeg sudije u ovom postupku, kao i predsednika Višeg suda. Međutim, svi ti zahtevi su odbačeni.

Pripremno ročište je inače po zakonu zatvoreno za javnost i tek kada se ono završi, može da počne glavni pretres koji je javan i mogu da mu prisustvuju mediji. Tokom pripremnog ročišta, tužilac će izlagati delove optužnice, optuženi će se izjašnjavati o krivici, a tužioci i odbrana treba da obrazlože predložene dokaze koje nameravaju da izvedu na glavnom pretresu.

Belivuk i njegova ekipa optuženi su za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanja, trgovinu narkoticima i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Uhapšeni su početkom prošlog februara, a protiv njih je optužnica podignuta u avgustu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare