Odloženo jedinstvo opozicije: Neki se naljutili, a neke je izdalo strpljenje

Vesti 16. apr 202119:34 64 komentara

Dokle je stigla opozicija u dogovorima za zajednički nastup u međustranačkom dijalogu? Da li je moguće da se postigne jedinstvo za izbore 2022. godine ili se, kako tvrde iz pojedinih pokreta, "sve raspalo za sada"? Opozicione stranke trenutno ne razmišljaju o potpunom jedinstvu, a ni vlast se ne angažuje za bilo kakvu promenu izbornih uslova.

Jedinstvo je odloženo. Neki su se naljutili, a neke je izdalo strpljenje.

„Predsedništvo SP Dveri donelo je odluku da više nećemo čekati ni milost aktuelne vlasti, ni posrednike iz Brisela, niti jedinstvo opozicije koga trenutno nema, već da krenemo na teren u susret građanima i na porodične šetnje i proteste“, poručio je lider Dveri Boško Obradović.

Povezane vesti:

„Narodna stranka pre svega nije se složila sa kompromisom da iza delegacije stručnih ljudi sede i neki stranački ljudi, nama se to manje dopada, ali smo bili spremni na taj kompromis, ali tu se priča raspala“, rekla je Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije.

Da se priča raspala, saznali smo tiho pre dve nedelje, ali u Narodnoj stranci dok rade svoju kampanju i dalje poručuju da jedinstvo ne odbacuju.

„Mi smo za jedinstvo i jedinstven nastup na osnovu zajedničke platforme. Uvek smo pozivali na jedinstvo opozicije i ne vidim zašto bi se to menjalo“, rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

I dok trenutno u opoziciji svako pravi svoju kolonu, u SSP-u ipak vide ukrupnjavanje.

„Ne kažem ja da će ova grupacija stranaka koja je potpisala platformu izaći zajedno, možda će neko zajedno, ali već imate ukrupnjavanje, s druge strane to bi značilo da će Narodna stranka i Dveri izaći zajedno, pošto imaju isti stav. Mislim da pričamo nešto što je jako daleko“, smatra predsednik SSP Dragan Đilas.

To što je međustranački dijalog daleko nije dobro, ocenjuju u stranci Borisa Tadića i tvrde da jedna kolona nije nužna.

„Ne treba po svaku cenu da se insistira na nastupu u jednoj koloni za parlamentarne izbore. Iskustvo iz Crne Gore nas uči da upravo nastup u više kolona može da donese bolji rezultat, a i po pitanju predsedničkih izbora mislim da jedan kandidat umrtvljuje biračko telo i odvraća ih od birališta“, rekao je Konstantin Samofalov iz SDS-a.

Vlast u ovakvoj situaciji ne žuri nigde, niti u pregovore niti u promene uslova.

„Da li praviti veštačko jedinstvo, mislim da je rano, pogotovo za predsedničkog kandidata, ne zna se hoće li biti izbora, ražanj je tu, lako ga je napraviti, ali gde je zec pitanje je da li će izbora biti, kojih će biti, kakvi će biti“, poručuje analitičar Cvijetin Milivojević.

Pandemija je sve aktivnosti pomerila na leto. Na leto Brisel uzima kolektivni odmor, pa je još jedna vruća jesen neminovna, a pitanje je koliko će tada biti za sve kasno?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare