Odložen izbor članova upravnih odbora RTS i RTV, bez kvoruma u REM

Vesti 15. apr. 202114:23 > 14:551 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) danas nije izabrao nove članove Upravnih odbora Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV), jer nije postojao kvorum za odlučivanje, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Povezane vesti:

Savet REM-a danas je trebalo da izabere po šest novih članova UO RTS-a i RTV-a, koji će u narednih pet godina upravljati javnim medijskim servisima, ali dva člana Saveta Regulatora iz zdravstvenih razloga nisu mogli da dođu na zakazanu sednicu, pa nije postojao kvorum za odlučivanje.

Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić je u decembru prošle godine podneo ostavku, a Zoran Simjanović je prošle nedelje preminuo, pa je na današnjoj sednici bilo pet članova Saveta.

UNS saznaje i da je odlučeno da sledeća sednica Saveta REM-a bude zakazana u najkraćem roku, pošto Upravni odbori javnih servisa ostaju sa malim brojem članova.

Za članove oba Upravna odbora predložena su 62 kandidata, a na članovima Saveta REM-a je da izaberu njih 12.

Regulatorno telo je u septembru prošle godine raspisalo konkurs, a u novembru je objavilo konačan spisak kandidata sa njihovim biografijama. Među njima su i članovi Upravnih odbora kojima mandat ističe u aprilu, a koji su ponovo kandidovani.

Utvrđena lista kandidata za programski savet RTS

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje utvrdio je danas listu od 41 kandidata za članove Programskog saveta radio televizije Srbije (RTS), javlja novinska agencija Beta.

Kako je na sednici rekla predsednica odbora Sandra Božić, poslanici će obaviti razgovore sa svim kandidatima, nakon čega će utvrditi listu od 30 najboljih kanidata, koji odražavaju teritorijalnu, nacionalnu, versku i polnu strukturu stanovništva i dostaviti je Upravnom odboru RTS-a.

Među prijavljenim kandidatima su novinari Vladimir Palikuća, Jakša Šćekić i Žarko Rakić, psihološkinja Kristina Brajović Car, operski pevači Nataša Tasić Knežević i Oliver Njego, Dramaturg Dimitrije Vojnov i aktivista Predrag Azdejković.

Programski savet RTS-a čini 15 članova koje bira Upravni odbor RTS iz redova stručnjaka u oblasti medija i medijskih poslenika, naučnika, stvaralaca u oblasti kulture i predstavnika udruženja čiji je cilj zaštita ljudskih prava i demokratije, a na predlog Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine.

Članovi ne mogu biti nosioci javnih i političkih funkcija.

Mandat članova Programskog saveta traje četiri godine i oni ne mogu biti ponovo izabrani.

Komentari

Vaš komentar