Odjeci patrijarhovih izjava: Porfirije ispred vremena i prostora u kojem živi

Vesti 04. maj 202119:36 > 20:02 54 komentara

U moru non pejpera, predloga za razmenu teritorije i razgraničenje koji su se pojavili u poslednjih nekoliko nedelja, izdvojilo se i jedno drugačije viđenje budućnosti Kosova i Metohije. Patrijarh srpski Porfirije naglasio je u Uskršnjem intervjuu neophodnost dijaloga između Srba i Albanaca, kao i nadu da će se dva naroda međusobno razumeti. Sagovornici N1 ističu važnost činjenice da patrijarh nije u prvi plan stavio teritorijalni princip, što non-pejperi jesu.

Uskršnji intervju patrijarha za Radio Beograd 2 pokazao je da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi kada je reč o stavu o Kosovu, duvaju neki novi vetrovi.

„Važno je da se razgovara i da dođemo do mogućnosti smirenim tonovima da razgovaramo, da pokušamo još više jedni druge da upoznamo, da razumemo i mi njihove argumente i oni naše“, rekao je patrijarh Porfirije.

Povezane vesti

Njegova svetost konstatuje da možda Srbi i Albanci neće biti braća, ali da mogu biti dobre komšije.

„Prvo pitanje je da li je to stav crkve ili stav samo Porfirija. Ono čega moramo biti svesni jeste da je patrijarh bio jedan deo svoga života mitropolit tamo gde je SPC manjinska crkva i da on potpuno razume taj jedan drugačiji kontekst“, kaže verski analitičar Draško Đenović.

Sve zavisi od toga, pojašnjava verski komentator Draško Đenović na kakav odjek u Sinodu crkve će naići patrijarhove reči.

„Nisu problem sveštenici, već episkopi koji se okupljaju oko Irineja Bulovića. Međutim, s obzirom da je on Bulovićev učenik moguće je da će i Bulović imati malo mekši stav. Pitanje je šta će na sve to reći jedna tvdrokorna starija struje, poput Nikanora. To su episkopi koji jednostavno nisu za tu politiku suživota. Oni smatraju da je Kosovo Srbija i da tu nema razgovora i popuštanja“, kaže Đenović.

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić smatra da za razliku od političkih elita u regionu koje nemaju viziju, patrijarh SPC je ima i gleda u budućnost.

„Mislim da je Porfirije u ovom trenutku ispred prostora i vremena u kojem živi. Ovo je tek početak. Mislim da mnogi nisu spremni čuti ono što je on spreman ponuditi. Mislim da je njemu pre svega u interesu mir, suživot i tolerancija. Siguran sam da mu je upravo boravak u Zagrebu i ta jedna drugačija optika pomogla u shvatanju stvari na drugačiji način nego što one izgledaju iz Beograda Zagreba, Kragujevca ili odakle god“, kaže Klasić.

Čak su i mediji u Prištini napravili presedan. Iako, kako kaže Tatjana Lazarević iz Kosseva, albanski mediji vode kampanju protiv SPC, intervju patrijarha su preneli u pozitivnom kontekstu.

„Ja mislim da je patrijarh jako mudar čovek i ako postoji šansa trebalo bi da tu šansu da iskoristi da popravi te odnose i imidž“, kaže Lazarević.

Poglavara SPC tek čeka odlazak na Kosovo i Metohiju, odnosno ustoličenje u tron Arhiepiskopa pećkog, što je druga titula koju nosi, uz zvanje mitropolita beogradsko-karlovačkog.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare