RTS tvrdi – film nezakonito emitovan na EON-u, SBB kaže saopštenje je sramotno

Vesti 21. feb 202120:14 > 20:15 21 komentara
SBB

Kompanija SBB je saopštila da je Radio televizija Srbije "potvrdila svojim saopštenjem da je diskriminisala samo korisnike EON aplikacije" koji nisu mogli da gledaju film "Dara iz Jasenovca", a "nijednom rečju nisu objasnili zašto su dozvolili Telekomu da piratizuje film i emituje ga preko svojih aplikacija, ako su svima poslali isti zahtev".

SBB je, podsećaju, ograničio gledanje filma na realno vreme, bez mogućnosti naknadnog i ponovljenog gledanja i onemogućio gledanje sadržaja putem EON aplikacije u realnom vremenu na mobilnim telefonima, tabletima i računarima, upravo u svemu postupajući po zahtevu RTS-a, pa je, kako navode u saopštenju, jasno da je „RTS pogrešio adresu i da je optužbe za pljačku morao da uputi Telekomu Srbija“.

Povezano:

U saopštenju se dalje navodi da, umesto da objasni da li su i zašto operatori koji posluju u okviru Telekom Srbija grupe odstupili od izričitog uputstva RTS-a, koje je SBB, kako ponavljaju, u potpunosti ispoštovao, „RTS je ponovo ušao u spiralu obmana i neistina“, što, kako navode, kao javni servis svih građana Srbije ne bi smeo da radi.

„Građanima Srbije se neprimerenim rečnikom plasiraju potpune neistine gde javni servis sebi dozvoljava da u tablodnom stilu SBB kompaniju naziva “pljačkašima”,”paranoicima” i “nevinom žrtvom nečastivih sila”. Ovakav neprimereni odnos RTS-a prema SBB kompaniji, ali i javnosti koja se opravdano pita zašto su SBB korisnicima ukinuli pravo koje su imali korisnici Telekoma, bilo gde u svetu podrazumevao bi kompletnu ostavku rukovodstva i celog Upravnog odbora. Svi ti ljudi svojim imenom i prezimenom stoje iza ovog skandaloznog saopštenja, kojim je napadnut SBB samo zato što je otvoreno pitao RTS da objasne da li su za njih SBB korisnici građani drugog reda. Ovakvo ponašanje rukovodstva Radio televizije Srbije koje favorizuje Telekom i njegove aplikacije, a SBB neosnovano napada, iako je u potpunosti postupio po njihovom sopstvenom zahtevu, jeste, verujemo, tema za pravosudne organe. RTS bi tada imao priliku da objasni zašto diskriminiše građane koji su pretplatnici različitih operatora“, navodi se u saopštenju SBB.

Na saopštenje SBB ranije danas, koji je zatražio od RTS i Telekoma da objasne zašto korisnicima EON aplikacije nije bilo omogućeno gledanje filma „Dara iz Jasenovca“ u subotu, reagovao je javni servis navodeći da SBB „nezakonito emituje programe RTS-a na svojoj platformi EON“ i da „nastavlja sa pljačkom i građana Srbije i RTS“.

RTS u saopštenju navodi da je Privredni sud u Beogradu u februaru 2019. godine presudio da SBB „nezakonito emituje programe RTS-a na svojoj platformi EON“. „Čekajući konačnu presudu, podsećamo da je RTS za istovetno kršenje zakona svojevremeno tužio i televiziju Pink i da su sve sudske instance – Privredni sud, Privredni apelacioni sud i Vrhovni kasacioni sud – presudile u korist Radio-televizije Srbije“, saopštio je RTS.

U saopštenju se dodaje da je RTS blagovremeno sve emitere koji preuzimaju njegov program obavestio o pravima koja ima za televizijsku svetsku premijeru filma „Dara iz Jasenovca“.

„Nikome nismo dali ništa što mu ne pripada. Ali, u skladu s bahatim kršenjem zakona, SBB je oteo nešto na šta nema pravo, da na svojoj platformi EON emituje ‘Daru iz Jasenovca’, što je povod da ga tuže i RTS i vlasnik filma ‘Dara iz Jasenovca’. Od vlasnika tog filma RTS je kupio pravo emitovanja na svom Prvom programu, na svojoj internet platformi RTS Planeta i u kablovskoj mreži bez mogućnosti odloženog gledanja i gledanja na mobilnim telefonima, tabletima i računarima“, kaže se u saopštenju RTS-a, prenosi Beta.

SBB je deo United Grupe u okviru koje posluje i N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare