Odbrana Jovice Stanišića: Optužbe tužilaštva za ratne zločine nedokazane

Vesti 13. apr. 202112:27 > 19:333 komentara
Podeli:

Branioci nekadašnjih visokih funkcionera Državne bezbednosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića zatražili su od suda u Hagu da ih oslobodi optužbi za odgovornost za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH tokom sukoba devedesetih. Oni su izneli završne reči, tvrdeći da nijedna optužba tužilaštva, koje je prethodno tražilo doživotni zatvor za obojicu, nije dokazana.

Tužilaštvo u Hagu izmaštalo je optužbe protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića, poručila je Stanišićeva odbrana iznoseći završne reči na suđenju dvojici bivših čelnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti.

Povezane vesti:

Dokazi koje je tužilaštvo izvodilo i izjave svedoka su nedosledni i nepouzdani, a izjave su pogrešno ili selektivno tumačene, pa optužbe nisu zasnovane na čvrstim dokazima, rekao je Stanišićev branilac Vejn Džordaš.

On tvrdi da tužilaštvo ničim nije dokazalo da je Stanišić komandovao jedinicama koje su počinile zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH u periodu 1991-1995. godine i da nije imao nikakvu kontrolu nad jedinicama za koje tužilaštvo tvrdi da su počinile zločine – Crvene beretke, Srpska dobrovoljačka garda i Škorpioni.

„Tuzilastvo ne uspeva da dokaže stvarnu vezu sa nekim od glavnih učesnika udruženog zločinačkog poduhvata u Hrvatskoj. Čak i na tom osnovu tužilaštvo se oslanja samo na tvrdnjama, malo čemu drugom. Iz toga tužilaštvo ne primenjuje onaj test angažovanja, niti govori o zajedničkoj kriminalnoj svrsi. Oni znaju da u njihovom iskazu mnogo toga manjka“, kaže branilac Jovice Stanišića, Vejn Džordaš.

U istom tonu nastavila je i odbrana Frenkija Simatovića, osanivača Jedinice za specijalne operacije, ponavljajući da tužilaštvo nije dokazalo optužbe ni 18 godina od hapšenja dvojice optuženih. Kako su naveli, u pokušaju da dokaže nepostojeću odgovornost Simatovića, tužilaštvo ignoriše brojne izvedene dokaze i bavi se konstrukcijom nepovezanih događaja.

„Ni govora o Simatoviću komandantu, ni govora o Simatoviću planeru, ni govora o Simatoviću strategu koji rukovodi i komanduje ofanzivnim operacijama širokih razmera na prostoru istočne Bosne ni govora o Simatoviću kako pokušava da ga prikaže tužilac nastojeći da iskonstruiše osnov za svoje tvrdnje da je Stanišić učestvovao u planiranju i izvršenju akcija u kojima su, prema tužilaštvu, činjeni zločini“, kazao je branilac Frenkija Simatovića, Vladimir Petrović.

Tužilaštvo je prethodno tražilo doživotni zatvor i za Stanišića i za Simatovića smatrajući da su odgovorni za zločine koji im se stavljaju na teret.

A optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH od 1991-95: po četiri tačke optužnice za zločine protiv čovečnosti i po jednoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Poslednjeg, trećeg dana iznošenja završnih reči i tužilaštvo i odbrana imaće po sat vremena za repliku, a nakon toga se sudije povlače na većanje i odlučivanje.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednje je suđenje nekom od visokih funkcionera Srbije po optužbama za zločine počinjene tokom sukoba devedesetih. Presuda se očekuje za oko mesec dana i biće to druga prvostepena presuda. Prethodno su obojica oslobođeni odgovornosti, ali je presuda ukinuta i naloženo novo suđenje.

Komentari

Vaš komentar