Odbornik Skupštine grada Valjeva udaljen sa sednice zbog uvreda na račun žena

Vesti 21. maj. 202211:47
Podeli:
Izvor: N1

Dragomir Vitorović, član Narodne seljačke stranke, odbornik u Skupštini grada na listi "Aleksandar Vučić - za našu decu" isključen je sa sednice valjevskog parlamenta, održane 20. maja, zbog uvreda iznetih na račun žena i na nacionalnoj osnovi. Do rasprave i isključenja je došlo nakon predloga odbornika Lokalnog fronta VA - Slobodni ljudi i odbornika koallicije SPS-JS da se u dnevni red skupštinskog zasedanja uvrsti i predlog odluke o izmeni Odluke o dodeli nagrade grada Valjeva za 2021. godinu.

Razlog za ovakav zahtev je bio taj što je Mališa Pajković, poljoprivrednik iz Kotešice, dobitnik ovog priznanja iz oblasti poljoprivrede za prošlu godinu, lice protiv koga je Više javno tužilaštvo u Valjevu početkom decembra 2020. godine podiglo optužnicu zbog produženog krivičnog dela trgovina ljudima za koje je propisana kazna zatvora od najmanje pet godina. Optužnicom se Mališi Pajkoviću stavlja na teret da je u dužem vremenskom periodu iskorišćavao maloletno lice za seksualnu eksploataciju. Smatrajući da takva osoba nije dostojna nagrade, tada je odbornička grupa SPS-JS tražila da se sazove hitna sednica Skupštine grada, kao i da se dobitniku oduzme najznačajnija nagrada Valjeva. Međutim, skupštinska većina kao i gradska vlast je ignorisala taj zahtev, te je 20. marta za Dan grada i Mališi Pajkoviću uručena nagrada Valjeva.

Na skupštinskom zasedanju u petak, Pavlović je ponovio stav da Mališi Pajkoviću, poljoprivredniku iz Kotešice, treba da bude oduzeta nagrada Valjeva zbog toga što su odbornici, nakon odluke da Pajković bude nagrađen, a pre dodele priznanja, saznali da je Mališa Pajković lice protiv koga je podignuta optužnica za teška i nečasna krivična dela kao što su zloupotreba maloletnog lica i trgovona ljudima. Prema njegovim rečima, ta krivična dela svako lice čine nedostojnim da dobiju bilo koju nagradu, a naročito najviše priznanje Valjeva.

Odbornik SPS-JS Đorđe Pavlović je na sednici predložio da nagrađeni Pajković treba da vrati novčani deo nagarde sa zateznom kamatom od dana kada mu je nagrada nezakonito dodeljena.

„Ponašanje predstavnika vlasti, zamenika predsednika Skupštine Viktora Mićića, gradonačelnka Lazara Gojkovića i predsednice Komisije za nagrade Zorice Jocić, nakon saznanja da je nagrađeno lice optuženo za teška krivična dela, je neprimereno i poprimilo je obrise jednog političkog razvrata“, kazao je Đorđe Pavlović.

Usledio je uvredljiv govor Dragomira Vitorovića iz Narodne seljačke stranke, odbornika u Skupštini grada na listi „Aleksandar Vučić – za našu decu“.

Vitorović je rekao da „Skupština ne finansira kriminal nego veliku poljoprivrednu proizvodnju“ uz nabrajanje svih poslova i uspehe Mališe Pajkovića kao „uzornog poljoprivrednika“.

„A sa kime je Mališa vodio ljubav, pa nećemo ići kod notara da to overimo. Skupština se ne bavi kriminalnim dosijeima, jer da se bavi ovde ne bi sedelo pola ili velika većina odbornika… Mališin privatni život je njegova privatna stvar, njemu nije potrebno da se bavi trgovinom ljudima jer se on bavi trgovinom stokom. A Mališi ako treba žena, pored njegove, može je čak kupiti! Pun Beograd toga, a i u Valjevu ih ima“, rekao je odbornik Vitorović za skupštinskom govornicom.

Reagovala je nezavisna odbornica Mila Grujičić tražeći da sve odbornice u znak protesta zbog ovakvog uvredljivog govora na račun žena napuste skupštinsku salu. Ona je pozvala i ostale odbornike, koji smatraju da je govor Dragomira Vitorovića uvredljiv i neprimeren Skupštini, da napuste skupštinsko zasedanje na pet minuta što je većina prihvatila, te je sednica prekinuta.

Nakon pauze Dragomir Vitorović, odbornik liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“, je nastavio sa uvredljivim govorom: „Vi niste razumeli da u Valjevu ima najmanje 50 Albanki koje su prošene uz novčanu nadoknadu, i kako se to zove?“. I pored opomene koju mu je izrekla predsednica Skupštine grada Snežana Rakić, on je nastavio: „Ako se neko oženi uz novac, i to Albankama, zar to nije kupovina?“.

„Ovaj govor odbornika Vitorovića je jedna od onih stvari koje bi bilo najbolje da se nikada nisu dogodile; od vređanja žena, preko vređanja drugih lica na nacionalnoj osnovi, do pokušaja da se opravda lice koje je optuženo za teška krivična dela. Takođe je nedopustivo da Vitorović ima saznanja o krivičnom delu, kao što je trgovina ljudima, a da to nije prijavio nadležnim organima“, rekao je odbornik Đorđe Pavlović i predložio da se odbornik Dragomir Vitorović isključi sa sednice Skupštine grada u skladu sa članovima 104 i 107 Poslovnika o radu.

Isključenje odbornika Dragomora Vitorovića predložilo je još četiri odbornika valjevskog parlamenta čime je ispunjena odredba Poslovnika o radu Skupštine grada da udaljenje odbornika sa sednice izriče Skupština grada bez pretresa na predlog predsednika ili najmanje pet odbornika.

Komentari

Vaš komentar