Odbor: Stanje bezbednosti u Srbiji stabilno i pored brojnih izazova i pretnji

Vesti 20. maj 202118:18 > 18:26 3 komentara
Skupština Srbije, zastava
Printscreen

Stanje bezbednosti u Srbiji je stabilno i pored kontinuirane izloženosti države različitim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama, čije je ispoljavanje manjeg ili većeg intenziteta, konstatovano je na sednici Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti.

Odbor je razmatrao i usvojio Izveštaj o radu Bezbednosno-informativne agencije za period do 31. marta 2021. godine, Izveštaj o stanju bezbednosti za period do 25. aprila 2021. godine i Izveštaj o nabavkama dobara, usluga i radova za prošlu godinu, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Članovi Odbora pozitivno su ocenili postignuti nivo kontraobaveštajne i bezbednosne zaštite određenih lica i objekata, imajući u vidu aktivnosti koje Agencija preduzima na planu blagovremenog otkrivanja, praćenja, dokumentovanja i presecanja delatnosti usmerenih na ugrožavanje lica i objekata koji se bezbednosno štite.

Dodaje se da je na sednici posebno naglašen značaj kontinuiranog unapređenja saradnje sa drugim državnim organima i institucijama, kao i sa drugim domaćim službama bezbednosti u cilju funkcionalnog i operativnog povezivanja radi realizacije ciljeva i zadataka propisanih zakonom.

U tom smislu posebno je istaknuto da je ta saradnja rezultirala razbijanjem kriminalnog klana koji je pretio da ugrozi živote najznačajnijih funkcionera države i da podrije bezbednost države.

Izveštajima su obuhvaćene sve najznačajnije aktivnosti Agencije u izveštajnom periodu, čime je članovima Odbora omogućeno da ostvare sveobuhvatan uvid u rad BIA i stepen realizacije aktivnosti i zadataka iz njene nadležnosti.

Tokom izveštajnog perioda angažovanje BIA je, uprkos pandemiji, prevashodno bilo usmereno na zaštitu vitalnih interesa države i na ključne rizike i pretnje po bezbednost zemlje.

Članovi Odbora pozdravili su nastojanje Agencije da u cilju pravovremenog i adekvatnog suprotstavljanja izazovima. rizicima i pretnjama po bezbednost, stalno unapređuje bilateralnu i multilateralnu saradnju sa partnerskim bezbednosno-obaveštajnim službama.

Sednicama, koje su bile zatvorene za javnost, predsedavao je predsednik Odbora Igor Bečić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Aleksandar Marković, Borisav Kovačević, Goran Pekarski, Jelena Mijatović, Justina Pupin Košćal i Andrijana Avramov, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare