Odbor o Rezoluciji EP: Kritike na kritike, ipak bez rezolucije na rezoluciju

Vesti 28. apr. 202119:265 komentara
Podeli:

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na sednici Odbora za evropske integracije ocenio je da su kritike navedene u Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji najvećim delom bez osnova. Izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik odgovorio je da kritika služi da se evrointegracije unaprede, i da niko ovu rezoluciju ne treba da shvati lično. Iako je bilo najava da će Skupština Srbije doneti Rezoluciju kao odgovor na izveštaj Evropskog parlamenta, za N1 je potvrđeno da se posle političkih konsultacija od toga odustalo.

Upoznajte Srbiju, malo bolje – Dačić ušao u ulogu ministra turizma pa se tako obratio evroposlanicima. Prvo je objasnio da kritika treba da bude sastavni deo odnosa Beograda i Brisela, a onda je Dačić poželeo da sledeća Rezolucija EP, kako je rekao, prati realno stanje u Srbiji.

„Ovde je samo bitno da razdvojimo šta predstavlja kritičko mišljenje, a šta su neke materijalne neistine, da tako kažem, koje se izriču o pojedinim temama“, rekao je Dačić.

Povezane vesti

Uz opasku da nema loše namere, predsednik skupštine pobrojao te teme: između ostalog, smeta kritika o spuštanju cenzusa u izbornoj godini, kritika načina na koje je uvedeno vanredno stanje, kritika odgovora države na koronavirus. U izveštaju ima i pozitivnih stvari, a ja sam prijatelj Srbije i vaš glas u EP, poručio poslanicima izvestilac Bilčik.

„Kritika je konstruktivna, služi da se evrointegracije unaprede i niko ovu Rezoluciju ne treba da shvati lično. Pred nama je još dosta zadataka i u tom smislu svi smo u istom brodu. Tu sam da vam pomognem da shvatite da možete vrlo blisko da sarađujete sa nama iz evropskih institucija, posebno iz parlamenta, ukoliko ne sedite za stolom, onda ste na meniju“, rekao je Vladimir Bilčik.

A na meniju je, neko duže vreme, bio upravo izveštaj EP o Srbiji – na prvo čitanje svi smo bili šokirani kritikama za koje nema osnova, objašnjava predsednica skupštinskog Odbora za evrointegracije. Dačić je nekoliko puta najavljivao da će Skupština Briselu odgovoriti svojom Rezolucijom, ali je posle političkih konsultacija prelomljeno da se pozove Bilčik i sa njim prodiskutuje o svemu napisanom.

„Mislim da je rasprava bila konstruktivna i da je izvestilac, videlo se, zaista prijatelj Srbije, da smo na istom putu. Što se tiče ove teme, mislim da se ona, ne mogu da kažem da se zatvara, jer uvek moramo da pratimo preporuke i dalje radimo na tome…“, kaže Elvira Kovač.

N1: Ali rezolucije definitivno neće biti?

„Našeg odgovora u formi rezolucije neće biti“, kaže.

Sednica Odbora za evrointegracije završena je zaključkom da bi bilo dobro da Brisel na dnevni red što pre vrati politiku proširenja i da Srbija, posle sušne 2020. ovog leta otvori novi set poglavlja, tj. barem jedan klaster.

Komentari

Vaš komentar