Odbor Evropskog parlamenta usvojio Bilčikov izveštaj

Vesti 24. feb 202109:23 > 10:04 15 komentara
Vladimir Bilčik
N1

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je sinoć izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika. Odbor je takođe usvojio i Izveštaj o Kosovu.

Kako je na Tviteru objavio sam Bilčik, izveštaj o Srbiji je usvojen sa 57 glasova „za“, četiri „protiv“.

Podsetimo, Odbor je prethodno u utorak izglasao i usaglašene, kompromisne amandmane na Bilčikov izveštaj. U njima poslanici traže od Srbije da do kraja razreši afere Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija, ali i da se „dođe do pravde u slučaju rušenja Savamale u Beogradu“.

Takođe, osuđuju i traže sankcije za javne napade i govor mržnje sa skupštinske govornice uperene kako prema predsedavajućoj Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EP Tanji Fajon ili drugim evroposlanicima, tako i prema političkim protivnicinma, nezavisnim medijima i novinarima, smatrajući to „kršenjem demokratskih praksi i osnovnih demokratskih vrednosti“, pozivaju političke aktere na nastavak međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima.

Usvojen i Izveštaj o Kosovu

Što se usvojenog izveštaja o Kosovu tiče, da podsetimo da su izostanak rezultata reformi, neefikasna borba protiv korupcije, pravosuđe pod uticajem politike, netransparentno finansiranje političkih partija, raširene dezinformacije o EU, ugrožena sloboda medija, napadi na novinare, manjak slobode izražavanja, jačanje položaja žena i regulisanje istopolnih zajednica – ključne primedbe poslanika Evropskog parlamenta.

Povezano:

Ovo su usaglašani amandmani članova Odbora za spoljne poslove na izveštaj o Kosovu koju je priremila Viola Fon Kramon, zvanični izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, a u koje je N1 imala uvid.

U izveštaju je upućen poziv da se formira Zajednica srpskih opština, ali i tim za dijalog.

Evopski parlament osuđuje kampanju „nepriznavanja“ koju Srbija vodi protiv Kosova i koja je dovela do toga da je nekoliko država povuklo svoje priznanje“, navodi se u usaglašenim amandmanima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare