Odalović: Ostajem na čelu Komisije za nestale – nije me birao Kurti, već Vlada

Vesti 17. jun 202113:23 > 14:52 12 komentara

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da mu nije prijatno što je premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio njegovo povlačenje sa čela te komisije i nazvao ga "Gebelsom i Geringom". "To su teške kvalifikacije i teške reči", naveo je Odalović za N1 i za sebe rekao da je dokazani antifašista. Odalović je saopštio da se neće povući sa čela te komisije, niti sa funkcije u radnoj grupi koja deluje na Kosovu, jer ga kako kaže na njih nije postavio Kurti, već Vlada Srbije. Odalović ističe i da nema ništa protiv da se preispitaju i navodi o njegovoj odgovornosti dok je bio na čelu kosovskog okruga tokom oružanog sukoba.

Odalović je rekao da je rođen i da je duže živeo na prostoru Kosova i Metohije od Kurtija, da je dugo živeo i radio sa Albancima, kao i da se trudio da bude odgovoran i neko ko može svakog da pogleda u oči.

Upitan zbog čega takva reakcija Kurtija, Odalović je rekao da „to verovatno samo on zna“ i da je „jedan deo razloga očigledno“ da se negira ono što je urađeno poslednjih par godina – a odnosi se na rezultate Beograda u traženju nestalih.

povezano

Ističe i da se od Prištine tražilo da se i po našim zahtevima u junu mesecu postupa i da je to ono što je predsednik Vučić jasno rekao šta očekuje i predočio. „Zašto je Kurti uradio ovo? Očigledno da je došao sa ciljem da dijaloga ne bude i da odu obe delegacije, da dijaloga više nema“, rekao je Odalović.

On je naglasio da je naša delegacija ostala na sastanku, bez obzira na teške reči.

„On (Kurti) je čovek koji je očigledno došao na sastanak sa jasnim ciljem, žao mi je što je doveo to osetljivo, delikatno pitanje, pogotovo sa stanovišta porodica u kriznu situaciju“, rekao je Odalović.

Suština je, kaže, da je Kurti bacio senku na ogroman posao i trud i pokazao da je sva obećanja koja su dolazila iz Prištine vezane za traženje nestalih, da ih je on blokirao i da nije dao da se ode na lokacije koje su jasno i transparentno izanalizirane i predate. „Očekivanja su bila da ovih dana budemo na tim lokacijama“, kaže.

Predsednik Vučić ga je posle sastanka, dodaje Odalović, pozvao da mu kaže šta je o njemu rekao Kurti da bi ga umirio i sprečio da se „dekuražira“, kao i da ga ta izjava ne bi izbacila iz takta jer su to teške uvrede.

Upitan da prokomentariše to što mu iz Prištine zameraju da je bio na čelu kosovskog okruga tokom oružanog sukoba i da uzimaju njegovu ulogu u tom periodu kao visokog činovnika u administraciji Slobodana Miloševića, Odalović kaže da jeste bio načelnik okruga, ali da „niko nije čuo da je negirao da su tada postojali zločini“ – ali su postojali sa obe strane.

I Kurti je, dodaje Odalović, bio sa Ademom Demaćijem u OVK. „Ali ja nikada, nijednom rečju nisam njega isključio. Nama su u radnoj grupi bili pripadnici OVK i ja sam rekao da nama trebaju ljudi koji mogu da reše probleme“, kaže Odalović.

„Bio sam načelnik okruga i za ono što sam radio nemam problem da za to istrpim i ako treba dodatnu proveru“, rekao je i dodao da je bio 18 meseci i u Kačaniku predstavnik privremenog organa i da tamo ima 39.500 Albanaca. „Ja sam s njima radio, to su sve živi ljudi..S njima sam išao u školu, u kafane, ja sam sa njima radio i spreman sam da svakog od njih pogledam u oči ako ima bilo čega oko čega bi mogao da budem optužen“, naglasio je Odalović.

Dodaje i da je bio na prvom spisku Florens Artman lica koja bi mogla biti odgovorna za zločine i da su se tada bavili se proverama njegove uloge, te da ništa nije nađeno.

Odalović ističe da ostaje na čelu komisije za nestala lica. „O meni ne može da odlučuje Kurti, već Vlada koja me je na tu funkciju postavila“, rekao je Odalović i objasnio da na prostoru KIM to telo deluje kao radna grupa.

„Nisam bio Gebels, ni Gering, a rešili smo više od 1.600 slučajeva nestalih lica od kojih je preko 90 posto Albanaca“, rekao je Odalović i dodao da je nađeno 907 tela u izmeštenim grobnicama na teritoriji Srbije koje su preko ovog mehanizma „Geringa i Gebelsa“ predate porodicama i sahranjene.

Dodaje da su ogromni napori uloženi u traženje nestalih i da „je nažalost, u ovom trenutku to minirano“. „Ali dobro je da je dijalog ostao na stolu i da će se nastaviti“, rekao je Odalović.

On je naglasio i da je morao da reaguje na izjavu Nataše Kandić iz Fonda za humanitarno pravo koja je saopštila da on kao kadar Socijalističke partije Srbije, nema kredibilitet da vodi Komisiju za nestala lica.

Istakao je da ona „ne može da njegov moralni, profesionalni kredibiltet ugrožava time što pretpostavlja“.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare