Od svih opasnosti niške tvrđave, jesu li eksponati Nišvil muzeja zaista najveća?

Vesti 29. apr. 202219:30 > 20:393 komentara
Podeli:

Od svih opasnosti koje "vrebaju" posetioce tvrđave u Nišu, nadležna komunalna inspekcija je, kao objekte "visokog rizika", označila eksponate od stiropora i dva oldtajmera ispred poznatog Nišvil džez muzeja. A šta sve očekuje one koji se odluče da tvrđavu obiđu?

Eksponati uvode u jedinstvenu u Srbiji muzejsku priču o džezu. Još su ispred džez muzeja u nekadašnjem turskom hamamu na ulazu u tvrđavu. Do kada će tu biti – nije određen datum, ali je procena da su visokorizični po komunalni red.

Povezane vesti

„Po komunalni red je opasno to što je vrh tvrđavske kapije neograđene, pa se deca penju i sede sa nogama prema nama. I tu prave najlepše selfije i zanimljive priče, ne razmišljajući koliko je opasno. Verovatno bi tu trebalo uraditi nešto“, kaže Vesna Mirčić iz Nišvil džez festivala.

Jedno od najpoznatijih mesta za poziranje nalazi se u dnu tvrđave. Toliko dugo je pod otvorenim nebom da zidovi jedva stoje.

Niš, niška tvrđava
Izvor : N1

Poznati ateljei umetnika u niškoj Tvrđavi izgoreli su pre tačno 19 godina. Niko ih do danas nije rekonstruisao, niti obezbedio. Osim što ih je Nišvil oplemenio na fasadi. Bez problema možete da uđete unutra i da se povredite.

Par metara dalje, manje uočljiva, ali veća rupa.

Prava opasnost po komunalni red, odnosno bezbednost svakog posetioca Tvrđave, bila bi rupa koja se nalazi između izgorelih ateljea i glavne šetačke staze. Nju pokriva jedna trula drvena paleta.

Niš, niška tvrđava
Izvor : N1

Nedaleko je i drveni most preko jednog od rovova. Zamenjene su najkritičnije daske, dugo stoji i neka vrsta potpore. Ali, na ogradu se ne bi smelo puno računati.

Ima ovde i nebrige, međutim.

"Sve je vezano za finansiranje održavanja. Ranije, pre nekoliko decenija - u socijalizmu, postojala je posebna institucija, fond za nišku tvrđavu, koja je organizovala raznorazne akcije", kaže arhitekta u penziji Mihajlo Medvedev.

Kako to ne bi bio izgovor za formiranje još jednog javnog preduzeća čiji bi zadatak bio isključivo upravljanje tvrđavom, valja podsetiti da Niš već ima više komunalnih preduzeća, ustanova i tela koje bi ovi propusti morali da zainteresuju.

"Ukoliko bi se objedinilo sve što je vezano za Medijanu i za Tvrđavu, mi bismo bili svetsko čudo", kaže Medvedev.

Za sada je jedino čudo da je od svih "opasnosti", interesovanje "palo" na eksponate ispred džez muzeja, ali ne i na kamene kocke koje padaju na plato.

"Mi ih ipak sakupljamo i stavljamo na klavir, možda im budu potrebne. Ali, mislim da je opasno. Kamenje nije ispadalo dok je tu bio baner", kaže Mirčić.

Niš, niška tvrđava
Izvor : N1

Nema Nišvilovih banera ni sa spoljne strane tvrđave, pa verovatno zbog toga, a ne zbog nebrige, na javne površine dostupne pešacima, ispadaju kocke mesecima unazad, jer stabilnost narušava korenje i žbunje.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu trenutno se menja direktor. Doskorašnja - Ljiljana Berić nije znala da kaže zašto najavljivane rekonstrukcije zidina - nema.

Komentari

Vaš komentar