Od sutra svi u klupama, a kad će na zimski raspust – još ne znaju

Vesti 21. nov 202119:20 11 komentara

Od ponedeljka, 22. novembra, učenici u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji pohađaće nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da će svi učenici biti u odeljenju. Ipak, đacima i njihovim roditeljima i dalje nije saopšteno kada će početi raspust, ni koliko će trajati. Čini se - zbunjeni su svi - nastavnici, đaci, ali i predstavnici nadležnog ministarstva.

Ponekad izgleda kao da smo vreme u Srbiji počeli da merimo od jedne sednice kriznog štaba, do druge. I, barem za đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji, to je sada sigurno tako, jer sva je prilika da pre naredne sednice, oni neće saznati kada im se završava prvo polugodište, a počinje raspust. Epidemiolog Branislav Tiodorović je najavio dva moguća predloga koja će se naći pred Kriznim štabom.

„Jedan je otprilike da to počne 15. decembra, što je otprilike bilo i prošle godine. Da time obuhvatimo i praznik katolički Božić i da on traje do iza pravoslavnog Božića. Drugi predlog je da ipak počne pred katolički Božić, dakle nešto kraće i da traje tamo negde do, možda čak iza 13. januara, znate već da je redovni zimski raspust do 24. januara“, kaže Tiodorović.

Drugi predlog bliži je rešenju koje predlažu i iz Foruma srednjih stručnih škola – da raspust traje od 24. decembra do 21. januara. Međutim, oni naglašavaju i drugi problem – to što Krizni štab, ali i Ministartsvo prosvete, odluke donose maltene danas za sutra.

„Ministarstvo prosvete i Krizni štab daju to u vrlo kratkom roku, u petak recimo za ponedeljak. Znači ne postoji neki duži rok da vi možete da planirate, da se organizujete, da ocenite učenika, da pređete određeni broj lekcija i da znate kako funkcioniše škola. Ja mislim da Ministarstvo prosvete ne zna kako funkcioniše škola i kako treba da rade nastavnici“, kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

A ako bi se usvojio predlog da zimski raspust počne ranije nego što je to predviđeno kalendarom, to bi možda značilo i kasnije produžavanje školske godine, što otvara drugu bolnu temu prosvetara i đaka – nadoknađivanje nastave.

„‘Ajte da pokušamo da nekako što duže budemo u školi jer onda će situacija mislim svima nama biti lakša… Da li ćemo produžavati školsku godinu što je jako komplikovano zbog pripremnih časova za osmake, zbog velikih maturanata… To je sve jako komplikovano“, kaže Jasna Janković iz USPRS.

Pomeranje raspusta, ako se desi, verovatno će imati efekta – ali, postoji uslov.

„Ako se to pretvori u skijališta, turističke boravke u banjama i slične stvari, onda opet ništa nismo uradili“, kaže Tiodorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare