Od sutra na sajtu Grada Plan za poboljšanje kvaliteta vazduha u Beogradu

Vesti 14. jan 202118:44 7 komentara
N1

Na sajtu Grada Beograda će od sutra biti postavljen Plan grada za poboljšanje kvaliteta vazduha za narednih deset godina, koji sadrži kratkoročne i dugoročne mere za smanjenje zagađenja vazduha, koji će narednih 15 dana biti na javnoj raspravi, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je za RTS izjavio da su predložene 43 mere za smanjenje zagadjenosti vazduha u Beogradu.

„Razumem zabrinutost ljudi, ali zagađenje vazduha ne postoji od juče. Grad Beograd se odnosi odgovorno prema ovom problemu“, rekao je Vesić. On je naveo da je utvrđeno da češće pranje ulica utiče na smanjenje zagađenosti vazduha, zbog čega je jedna od predloženih kratkoročnih mera nabavka 50 cisterni za pranje ulica i još 100 novih zglobnih autobusa na gas u narednoj godini.

„Doneli smo odluku da nijedno dizel vozilo više ne bude nabavljeno u gradskom prevozu“, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, ove godine se planira nabavka 25 novih mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha, sa softverima koji će moći da predviđaju zagadjenje, za šta je planirano izdvanjanje 400 miliona dinara.

U dugoročne mere za smanjenje zagađenja, prema planu od 2021. do 2031. godine koji će Grad nakon završetka javne rasprave proslediti Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Vesić je ubrojao nabavku 500 novih autobusa, izgradnju 50 kilometara tramvajskih linija, uvodjenje rečnog prevoza i izgradnju dva tunela.

Prema njegovim rečima dugoročne mere za smanjenje zagađenja vazduha predviđaju i izgradnju 110 kilometara novih biciklističkih staza i uvođenje sistema javnih bicikala, gašenje kotlarnica za daljinsko grejanje i subvencionisanje gašenja individualnih ložišta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare